Svijet
12

Sjeverna Koreja ispalila kratkometne projektile u more

Klix.ba
Vojska Sjeverne Koreje je ispalila nekoliko kratkometnih projektila u more, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Projektili su ispaljeni samo nekoliko sati nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo uvođenje dosad nastrožijih sankcija Sjevernoj Koreji.

Južnokorejski glasnogovornik je za novinsku agenciju Yonhap izjavio da su projektili ispaljeni oko 10:00 sati po lokalnom vremenu i to iz Wonsana na istočnoj obali. Dodao je da se još uvijek utvrđuje kakva vrsta projektila je upotrijebljena. Ono što je sigurno, projektili su završili u moru.

Nove UN-ove sankcije su odgovor na nedavno nuklearno testiranje u Sjevernoj Koreji, kao i na lansiranje satelita. Oba poteza Sjeverne Koreje su prekršila postojeće zabrane. Nove sankcije uključuju inspekcije tereta koji ulazi u zemlju i izlazi iz nje. Osim toga, na "crnoj listi" se našlo 16 osoba i 12 organizacija.

SAD i dugogodišnji saveznik Sjeverne Koreje, Kina, sedam sedmica su raspravljale o novim sankcijama. Američki predsjednik Barack Obama je rekao da Sjeverna Koreja mora odustati od svojih "opasnih programa" i "odabrati bolji put za svoj narod",

Sjeverna Koreja i dalje trvrdi da su sva testiranja čisto naučne prirode, no SAD i Južna Koreja, kao i Kina, tvrde da je lansiranje satelita dio razvoja interkontinentalnih balističkih projektila. Sjeverna Koreja je od 2008. godine obavila četiri nuklearna testa.