Svijet
82

Sjeverna Koreja: Kim Jong-un pogubio komandanta glavnog štaba vojske

Klix.ba
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nastavio je s egzekucijama svojih saradnika. Najnovija žrtva je Ri Yong-Gil, komandant glavnog štaba vojske Sjeverne Koreje.

Yong-Gil je pogubljen ranije ovog mjeseca, a optužen je za formiranje političke frakcije i korupcije, javila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Ove informacije su se pojavile u vrijeme povećanja napetosti na podijeljenom korejskom poluotoku, što je rezultat nedavno obavljenog nuklearnog testiranja i lansiranja dalekometnog projektila.

Yong-Gil je često bio u društvu Jong-una, ali nije bio prisutan na posljednjim sastancima i proslavama.

"Ovo pogubljenje pokazuje da je Jong-un i dalje nesiguran u svoju kontrolu nad vojskom. Njegov teror je i dalje prisutan", rekao je neimenovani izvor.

U maju prošle godine je Jong-un pogubio komandanta odbrane Hyona Yong-Chola i to protuavionskim topom. Pyongyang ove informacije nije zvanično potvrdio, ali Hyon više nije viđen. Neki analitičari su tvrdili da je u zatvoru.

Kim Jong-un često zatvara i pogubljuje svoje navodne protivnike, a to čini otkako je došao na vlast u decembru 2011. godine nakon smrti njegovog oca Kima Jonga II. On je tokom godina promijenio sav kadar, posebno vojni. Svog utjecajnog ujaka Janga Song-Thaeka je pogubio u decembru 2013. godine zbog izdaje i korupcije.