Tenzije i dalje prisutne
24

Sjeverna Koreja ističe kako je poziv za okončanje rata sa Južnom Korejom preuranjen

V. K.
Korejski rat formalno još nije okončan (Foto: EPA-EFE)
Korejski rat formalno još nije okončan (Foto: EPA-EFE)
Zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Thae Song osvrnuo se na izjave južnokorejskih zvaničnika o formalnom proglašenju kraja Korejskog rata te je istakao kako je suviše rano za takav potez.

Kako je prenio sjevernokorejski državni medij KCNA, Song je naveo kako je potez preuranjen prije svega zbog toga što on ne garantuje da bi proglašenje završetka rata dovelo do povlačenja politike SAD-a, za koju Sjeverna Koreja smatra da je neprijateljska.

"Ništa se neće promijeniti sve dok političke okolnosti Sjeverne Koreje ostaju iste i sve dok se politika SAD-a ne promijeni. Do sada, rat su proglašavali gotovim stotinama puta. Povlačenje SAD-a i neprijateljske politike glavni je prioritet stabilizacije situacije na Korejskom poluotoku", rekao je Song.

Inače, poziv na formalno okončanje rata inicirao je predsjednik Južne Koreje Moon Jae koji je u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a predložio da Sjeverna i Južna Koreja u saradnji s SAD-om i Kinom potpišu deklaraciju o okončanju rata.

Dvije Koreje su i dalje tehnički u ratu s obzirom da se sukob koji je trajao od 1950. do 1953. godine okončao primirjem, a ne potpisivanjem mirovnog sporazuma.

Uprkos negodovanju iz Sjeverne Koreje, južnokorejski predsjednik je izjavio kako se nada da će Pjongjang ući u dijalog s južnim susjedima, ali i SAD-om.

"Čini se da Sjeverna Koreja i dalje procjenjuje te mogućnosti. Vrata za razgovore uvijek ostaju otvorena", rekao je Moon.