Opasne prijetnje
378

Sjeverna Koreja: Ispaljenje raketa na kopneni dio SAD-a je neizbježno

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja saopštila je danas da je ispaljenje raketa na kopneni dio SAD "neizbježno" nakon što je predsjednik Donald Trump sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una nazvao "raketnim čovjekom".

Sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho iznio je svoj komentar pred Generalnu skupštinu UN nekoliko časova nakon što si američki bombarderi u pratnji borbenih aviona preletjeli međunarodnim vazdušnim prostorom iznad voda istočno od Sjeverne Koreje.

"Kroz tako dugu i tešku borbu, sada smo konačno na nekoliko koraka od konačnog završetka naše državne nuklearne sile. Bezuspješno je nadati se da postoji šansa da će Sjeverna Koreja imalo biti potresena ili da će promjeniti svoj stav zbog oštrijih sankcija neprijateljskih snaga", naglasio je Ho pred okupljenima u Generalnoj skupštini UN.

Tramp je objavio nove američke sankcije krajem sedmice i istakao je da će time obuhvatiti kompanije i institucije koje finansiraju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Početkom mjeseca, Vijeće sigurnosti UN je jednoglasno usvojio devetu rundu sankcija Pjongjangu zbog nuklearnog i raketnog programa.

Šef sjevernokorejske diplomatije, koji je naglasio da je krajnji cilj Pjongjanga uspostavljanje "ravnoteže moći sa SAD", odgovorio je da je sam Tramp u "samoubilačkoj misiji". Američki predsjednik je nešto ranije izjavio da je Kim Jong Un u samoubilačkoj misiji.