Svijet
0

Sjeverna i Južna Koreja započinju preliminarne razgovore

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Južnokorejski i sjevernokorejski lideri su u četvrtak započeli preliminarne razgovore namijenjene pripremi razgovora na visokom nivou s ciljem ublažavanja napetosti između dva susjeda i dalje u ratu.

Ovaj susret, koji je započeo malo prije 13.00 sati (04.00 po srednjoevropskom vremenu) u pograničnom selu Panmunjon, gdje je potpisano primirje 1953. godine, predstavlja prvi međuvladin sastanak između dva suparnika od augusta.

Pregovori koji su održani ovog ljeta su završeni zajedničkim saopćenjem u kojem su se dvije strane posebno angažirale da nastave razgovore, ali nisu utvrdili datum.

Svaki susret između dvije strane se pozdravlja kao korak u dobrom pravcu. Međutim, prethodni pozivaju na oprez od pretjeranog optimizma.

U junu 2013. godine, dva susjeda su se dogovorila o sličnom sastanku na najvišem nivou koji je bio prvi ovakve vrste u šest godina.

Međutim, Pyongyang se predomislio uoči ovog sastanka, otkazavši ga najvjerovatnije po pitanjima protokola.

U četvrtak, razgovori u Panmunjonu bi trebalo da izbjegnu istu zamku, utvrdivši precizno datume susreta i sva osjetljiva pitanja, među kojima nivo zastupljenosti svake delegacije.

"Uradit ćemo najbolje što možemo", rekao je Kim Ki-Woong, visoki zvaničnik južnokorejskog ministarstva ujedinjenja, koji predvodi delegaciju Juga. „Mi smo odlučni da ostanemo na dinamici iz augusta“.

Među pitanjima koja bi Seul želio vidjeti na dnevnom redu razgovora na visokom nivou su spajanje korejskih porodica razdvojenih ratom 1950.-1953.

Pyongyang bi sa svoje strane trebalo da traži nastavak organiziranih putovanja na njihovu odmaralište Mont Kumgang.

Ova putovanja, izvor ključnih deviza za Sjever, su ukinuta 2008. godine kada je jednu turistkinju ubio vojnik sa Sjevera dok se šetala i pošla da uđe u zabranjenu vojnu zonu.

"Globalno, klima nije pogodna da ovi razgovori uspiju", ocijenio je Cheong Seong-Chang s Instituta Sejong u Seulu.

"Dvije strane su uvijek imale problema da dogovore nivo predstavljanja delegacija visokog nivoa".

Dva bilateralna samita su okupila najviše lidere Sjevera i Juga: prvi u 2000., drugi u 2007. godini.