Nakon 65 godina
64

Sjeverna i Južna Koreja će do kraja godine zvanično proglasiti kraj rata

Klix.ba
Kim Jong-un Moon Jae-in (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong-un Moon Jae-in (Foto: EPA-EFE)
Sjeverna i Južna Koreja namjeravaju do kraja ove godine zvanično proglasiti kraj Korejskog rata nakon 65 godina, a ova odluka je uslijedila nakon historijskog sastanka lidera ove dvije zemlje.

Korejski rat će biti formalno okončan nakon 65 godina, odluka je Sjeverne i Južne Koreje. Danas je održan historijski sastanak između lidera ovih zemalja Kima Jong-una i Moona Jae-ina, a susjedne zemlje su se složile da će zajednički raditi na očuvanju mira na poluotoku. Kim i Moon su se dogovorili da na granici uspostave "mirnu zonu".

Rat je počeo 1950. godine kada se dogodila većina borbi, a zaustavljen je primirjem tri godine kasnije. No, mir, odnosno završetak rata, nikad nije zvanično proglašen, zbog čega su Sjeverna i Južna Koreja praktično u ratu od tada.

Na prvom samitu održanom nakon više od 10 godina dvije strane su saopćile da tražiti mogućnost dogovora te ustanoviti "stalni" i "čvrsti" mir na poluotoku.

"Dvojica lidera su pred 80 miliona naših ljudi i pred cijelim svijetom rekli da na Korejskom poluotoku više neće biti rata te da je novo doba mira počelo", navodi se u zvaničnom saoćenju.

Lideri su opbećali da će raditi na smanjenju oružja, okončanju "neprijateljskih činova" te da će utvrđenu granicu pretvoriti u "mirnu zonu". Također težit će multilateralnim razgovorima s drugim zemljama, kao što su SAD.

Također, insistirat će se na razgovorima između Sjeverne Koreje, Južne Koreje, SAD.a i Kine. Zvanično proglašenje završetka rata se očekuje do kraja godine. Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in će posjetiti Pyongyang ove jeseni.

Američki predsjednik Donald Trump je dao svoj blagoslov razgovorima o okončanju rata, ali ove dvije zemlje to ne mogu same riješiti jer Južna Koreja nije bila direktna potpisnica primirja koje je okončalo borbe.