Kina
0

Sjever blokiran pred lunarnu Novu godinu

FENA
U velikom dijelu sjevernih oblasti Kine, koje je pred proslavu lunarne Nove godine pogodilo snažno nevrijeme, zbog obilnih snježnih padavina i oluja zatvorene su mnoge glavne saobraćajnice i aerodromi.

Prema navodima kineskog ministarstva saobraćaja, u sjevernim provincijama i regijama Shansji, Hebei, Shandong, Henan i Unutrašnjoj Mongoliji zatvorena su najmanje 24 autoputa, prenosi Reuters.

Iako su letovi otkazani na već nekoliko aerodroma, agencija Xinhua je navela da kineska željeznička mreža još nije ozbiljno pogođena nevremenom.

Ministarstvo saobraćaja očekuje da će se tokom praznika koji počinje za vikend, željeznicom prevesti gotovo 210 miliona osoba.

Međutim, kineska agencija je navela da meteorološke službe najavljuju nove padavine i pad temperature.

Izuzetno niske temperature i ledene oluje koje su pogodile centralne i južne oblasti Kine 2008. godine u istom periodu odnijele su najmanje 129 života, dovele do potpune pometnje u saobraćaju i izazvale probleme u snabdijevanju više miliona stanovnika strujom i vodom.

Britanska agencija navodi da su vremenski uslovi ove godine blaži i da je do sada prijavljena samo nekolicina transportnih problema.

Proslava lunarne Nove godine u Kini koristi se za posjete rođacima i porodična okupljana, što dovodi do izuzetno velike cirkulacije u saobraćaju u ovom periodu, prenosi u srijedu Tanjug.