Kina
0

Peking okovan ledom

SRNA
Foto: Xinhua
Foto: Xinhua
Vlasti u Pekingu naredile su, zbog najhladnijeg ledenog talasa u posljednjih nekoliko godina, da škole ostanu zatvorene, angažovan je dodatan broj autobusa, dok je mještanima naloženo da izađu iz kuća i sa lopatama pomognu u raščišćavanju zaleđenih puteva i prolaza.

"Očekuje se da će niske temperature i led na putevima danas otežati saobraćaj u prijestonici", rekao je šef kancelarije za kontrolu saobraćaja u Pekingu Song Jianguo, prenosi novinska agencija Xinhua.

Analitičari navode da do sada nema naznaka da će hladni talas i na jugu Kine izazvati dugoročnije smetnje i prekide u dovodu električne energije, ali upozoravaju da bi višednevne loše vremenske prilike mogle izazvati porast cijena hrane, otkazivanje letova i uticati na poslovanje u Pekingu i ostalim gradovima.

Kineska Meteorološka služba upozorila je da je na sjeveru Kine zabilježeno da je živa u termometru pala i do 32 stepena Celzijusa ispod nule, dok je u Pekingu dnevna temperatura oko minus deset Celzijusa.

Meteorolozi najavljuju da će se hladno vrijeme zadržati u prvom dijelu ove sedmice.

U posljednjih nekoliko decenija u kineskoj prijestonici zima je blaža uz manje snježne padavine. Tokom vikenda u Pekingu visina snježnog prekrivača bila je do 20 centimetara što je najviše od 1951. godine posebno u sjevernom dijelu grada nedaleko od velikog kineskog zida.

Veliki dio Korejskog poluostrva danas su zahvatile snažne snježne padavine zbog čega je u Seulu u jutarnjoj špici nastao haos u saobraćaju tokom prvog radnog dana nakon Novogodišnjih praznika.
Juče je više od 90 odsto letova na međunarodnom aerodromu u Pekingu otkazano ili su avioni kasnili.