Zbog snijega
0

Milioni Kineza kasne na doček Nove godine

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Obilne kiše i snježne oluje uzrokuju kašnjenja i opasne uvjete za milione ljudi koji putuju kućama na doček lunarne Nove godine, saopćio je u petak kineski meteorološki zavod.

Najveća praznična sedmica u Kini, koja počinje u subotu navečer, vrijeme je kada se svojim domovima vraćaju deseci miliona kineskih radnika koji žive i rade u raznim gradovima širom zemlje, podsjeća Associated Press.

Ministarstvo željeznica procjenjuje da će 210 miliona putnika, što je više od ukupnog stanovništva Rusije i 10 posto više nego prošle godine, krenuti na put ovog novogodišnjeg vikenda.

Praznici službeno traju šest dana ali mnogi radnici uzimaju i po mjesec dana odmora da bi ostali s porodicama.

Agencija Xinhua je javila u četvrtak da su mnogi aerodromi i autoputevi zatvoreni zbog obilnih snježnih padavina i poledice, a mnogi putnici su zbog niskih temperatura i snijega koji neprestano pada zaglavljeni na aerodromima, autobusnim i željezničkim stanicama ili u prevoznim sredstvima.

Kineski meteorološki zavod predvidio je da će se snježne oluje proširiti i da će zahvatiti ukupno devet provincija i regija na sjeveru, zapadu i istoku zemlje. Nevrijeme bi, prema prognozama, trebala trajati još dva dana.