I dalje nude novac za Gadafija
0

Sirt opkoljen, život u Tripoliju se normalizuje

FENA
Vrhovni komandant libijskih pobunjenika izjavio je danas da je Sirt opkoljen i da se pobunjeničke snage nalaze na domak rodnog grada Moamera Gadafija, dok se život u libijskoj prestonici Tripoliju normalizuje.

Poslije zauzimanja Bin Džavada pobunjenici su Sirtu prišli na 30 kilometara sa zapadne strane i na 100 kilometara istočno od grada, javlja agencija AFP.

"Zauzeli smo Bin Džavad danas na istočnom frontu i pobunjenički borci iz Misrate su na 30 kilometara od Sirta na zapadu", potvrdio je komandant pobunjenika u Misrati Mohamed al Fortija.

Fortija je potvrdio izvještaje da su u toku razgovori s plemenskim liderima za mirnu predaju grada Sirta udaljenog 360 kilometara istočno od Tripolija.

"Pregovaramo sa plemenima za mirnu predaju Sirta", potvrdio je on i dodao da su u pregovore uključene samo plemenske vođe i da, prema njegovom znanju, "nije uspostavljen direktan kontakt s Gadafijem ili sa onima blizu njega".

Sirt koji je sada opkoljen bio je posljednje neosvojivo uporište Gadafijevog režima i moguće sklonište odbjeglog pukovnika i njegove porodice, navodi francuska agencija.

S druge strane, život u Tripoliju se vraća u normalu i relativno je mirno poslije manjih eksplozija u toku noći i sporadične pucnjave iz automatskog oružja u nekim dijelovima grada poslije šestomjesečne pobune i sve očiglednijeg kraja 42 godine vladavine pukovnika Gadafija.

Pobunjenici su ponudili 1,7 miliona dolara nagrade za hvatanje Gadafije mrtvog ili živog, ali i zatražili od međunarodne zajednice deblokadu finansijskih fondova Libije u inozemstvu i humanitarnu pomoć od međunarodnih organizacija u lijekovima i medicinskom materijalu.

Istovremeno u prijestolnici je prisutna nestašica vode, a postoje strahovanja među stanovništvom da su izvori vode zatrovani.

Vođe pobunjenika saopćile su da čine sve kako bi građani zadovoljili najosnovnije potrebe, usprkos vrtoglavom rastu cijena i ponestanku artikala u prodavnicama.

U Tripoliju je danas saopćeno da su pobunjenici uspostavili punu kontrolu nad međunarodni aerodromom u prijestolnici i da se radi na ponovnom stavljanju u funkciju rafinerije Zavijah uz traženje strpljenja javnosti i pozive radnicima da se vrate na posao u rafineriju.