OXFAM
0

Siromaštvo glavni uzrok rata u Afganistanu

FENA
Većina Afganistanaca smatra da su glavni uzroci rata siromaštvo, nezaposlenost i korupcija, a ne Talibani, pokazuju podaci istraživanja koje je provela britanska humanitarna organizacija Oxfam sa još nekoliko afganistanskih humanitarnih organizacija.

Rezultati ankete, u kojoj je sudjelovalo više od 700 ljudi, pokazali su da 70 posto Afganistanaca smatra da su siromaštvo i nezaposlenost glavni uzroci sukoba.

Skoro polovina anketiranih kazala je da su glavni razlozi zbog kojih rat i dalje traje korupcija i nedjelotvornost njihove vlade, dok je 36 posto reklo da su za to krivi talibanski pobunjenici, prenio je Reuters.

Afganistan je jedna od najsiromašnijih, najnerazvijenijih i najkorumpiranijih zemalja u svijetu sa stopom nezaposlenosti od 40 posto.

S druge strane, većina Amerikanaca smatra da će nova strategija predsjednika SAD-a Baracka Obame u Afganistanu biti uspješna, rezultati su ankete lista Washington Post i TV mreže ABC.

Anketa pokazuje da 55 posto ispitanika vjeruje da će Obama izabrati takvu strategiju koja će biti djelotvorna u Afganistanu, prenosi Reuters.

Američki predsjednik u svojoj zemlji ima nepromijenjen stupanj podrške ukupnoj politici koju vodi, 56 posto Amerikanaca ga podržava, mada kada se govori o Afganistanu, 45 posto anketiranih odobrava, dok 48 posto ne odobrava američku politiku u toj azijskoj zemlji.

Samo sada dvije trećine republikanaca ne odobrava način na koji američki predsjednik rješava situaciju u Afganistanu, od kojih polovica ne odobrava takvu politiku, dok je podrška političkih neutralnih pala na 39 posto.

Reuters ističe da je anketa pokazala kako čak 52 posto ispitanika smatra da nije vrijedno tamo voditi rat, s obzirom na to koliko taj rat košta Amerikance.

Istovremeno 46 posto anketiranih podržava slanje dodatnih trupa u Afganistan, mada jedan postotak manje anketiranih ima stav da tamo treba uputiti mali broj dobro obučenih američkih vojnika.

Ispitivanje je provedeno putem telefona među 1.001 punoljetnim Amerikancem od četvrtka do subote.