Anketa
0

Afganistanci zadovoljniji i optimističniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema rezultatima najnovijeg ispitivanja javnog mnjena u Afganistanu, većina stanovnika te zemlje je zadovoljnija svojim životom i optimističnija je o budućnosti iako su i dalje zabrinuti zbog korupcije i nasilja.

Anketa, koja je provedena po narudžbi BBC-a, američke mreže ABC, i njemačkog ARD-a, obuhvatila je više od 1.500 osoba u svim dijelovima Afganistana s kojima su obavljeni direktni intervjui.

Otprilike 70 posto ispitanika smatra da se Afganistan kreće u dobrom pravcu što je značajno povećanje u odnosu na sličnu anketu koja je obvaljena prošle godine a u kojoj je tek 40 posto ispitanika iskazalo povjerenje u budućnost zemlje.

Takođe, 95 posto ispitanika je reklo da je korupcija u redovima zvaničnika ozbiljan problem u dijelu zemlje u kojem žive.

Skoro 70 posto ispitanika reklo je da je su talibani najveća prijetnja budućnosti zemlje. Istovremeno, porastao je i broj osoba (oko 70 posto) koje podržavaju prisustvo američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu.

Afganistanci su donekle ambivalentni prema tome koliko dugo međunarodne snage treba da ostanu u toj zemlji - 22 posto kaže da bi one trebalo da odu iz zemlje u narednih 18 mjeseci dok je 21 posto ispitanika reklo da bi one trebalo da ostanu duže od godinu i po dana.

Čini se da su Afganistanci optimističniji o opštim uslovima njihovog života, snabdijevanjem strujom, ljekarskom njegom i mogućnostima zaposlenja u odnosu na prethodnu anketu prije godinu dana.

Sigurnost i kriminal su malo gori nego prije godinu dana rekli su ispitanici koji su "međutim, ocijenili da se u istom periodu popravila sloboda kretanja“.

Takođe, skoro tri četvrtine ispitanika je reklo da su ili "veoma zadovoljni" ili "djelimično zadovoljni" ishodom predsjedničkih izbora uprkos tome što je ono bilo obilježeno namještaljkama i krađom glasova.

Više od dvije trećine ispitanika ocijenili su predsjednika Karzaija kao "odličnog" ili "vrlo dobrog" u poređenju s 52 posto prije godinu dana.

Tek 10 posto ispitanika je ocijenilo rad vlade kao "loš", prenosi u ponedjeljak BBC.