Ulice pune cvijeća i svijeća
0

Širom Norveške održane molitve za ubijene

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
U crkvama širom Norveške održane su molitve za ubijene i ranjene u terorističkom napadu koji se dogodio u petak u toj zemlji.

Nerveški kralj Harald V i njegova supruga kraljica Sonja su također prisustvovali jednoj od službi za ubijene u glavnoj luteranskoj katedrali u Oslu, kao i premijer Jens Stoltenberg. Članovi kraljevske porodice, kao i ostali zvaničnici i građani, pologali su cvijeće ispred bogomolja gdje su održane molitve širom zemlje. Crkve su bile prepune građana koji su došli da se mole za nevine žrtve, pišu lokalni mediji.

Premijer Jens Stoltenberg poručio je da će se tek vidjeti koliko zlo ovi napadi predstavljaju. Vidno potresen, Stoltenberg je rekao da će uskoro biti objavljena imena i fotografije ubijenih, uključujući članove podmlatka vladajuće Laburističke stranke, čiji su brojni članovi ubijeni u napadu na ostrvu Utoja, i da će "tek tada biti jasno koliko je ovo zlo".

"Mi smo mala zemlja, ali ponosan narod", poručio je Stoltenberg na komemoraciji u nedjelju u glavnoj oslovskoj katedrali, ističući da Norveška "nikada neće odustati od svojih vrijednosti".

Norveška se suočava sa jednom od najvećih tragedija i najtužnijih dana u svojoj historiji, ulice njenih gradova su preplavljene cvijećem i svijećama upaljenim za duše nedužnih žrtava Andersa Behringa Breivika, koji je u dva napada u Oslu ubio, prema posljednjim informacijama, najmanje 93 osobe.

Podsjetimo, žrtve su ubijene u petak u eksploziji ispred zgrade Vlade u Oslu i pucnjavi u omladinskom ljetnom kampu na ostrvu Utoya.