U Sarajevu odata počast žrtvama
0

Ispred Ambasade Norveške građani upalili svijeće

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Brojni građani Sarajeva u nedjelju navečer su se okupili ispred Ambasade Norveške u ulici Ferhadija kako bi odali počast žrtvama u dva odvojena teroristička napada u Oslu koji su se dogodili u petak.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na pločniku u Ferhadiji na ulazu u zgradu Ambasade, građani su pokazali da duboko suosjećaju sa porodicama nedužnih žrtava terorističkih napada koje je počinio Anders Behring Breivik.

Telegrame saučešća norveškom premijeru i kralju, kao i ambasadoru te zemlje u BiH u nedjelju su uputili i brojni domaći zvaničnici, predstavnici političkih stranaka i zakonodavne i izvršne vlasti.

U nedjelju su se širom Norveške održale i molitve u crkvama za ubijene i ranjene u ovom, za tu zemlju, najgorem masakru od Drugog svjetskog rata.

Prema pisanjima lokalnih medija i svjetskih agencija ukupan broj žrtava do sada iznosi 93, a Breivik je priznao policiji da je on kriv za njihovu smrt. Policija još uvijek ispituje slučaj, ali za sada nema drugih osumnjičenih osoba niti indicija da mu je neko eventualno pomagao u ovom gnusnom zločinu u kojem je stradalo najviše mladih ljudi.