Svijet
0

Širom Egipta okupljanja za i protiv predsjednika

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Protesti pod nazivom "30. juni" protiv egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija, koje organizuju pokreti Nacionalni liberalni front (UKC) i Temerrud (Pobuna), a imaju za cilj prisiliti Morsija na ostavku ili na održavanje prijevremenih izbora, počeli su danas u Kairu i gradovima širom zemlje.

Veliki broj demonstranata okupio se na trgu Tahrir u Kairu, ispred zgrada Predsjednišvta Egipta i egipatskog Ministarstva odbrane. Demonstranti nose transparente protiv Mohammeda Morsija i pokreta "Muslimanska braća", a čuju se i povici "Idi", upućeni egipatskom predsjedniku. "Narodni komiteti", koje su formirale organizacione grupe današnjih protesta na ulazima na trg Tahrir vrše kontrolu kako ne bi došlo do miješanja između demonstranata i provokatora. Također vrši se kontrola nošenja oružja.

S druge strane, u predgrađu Medinetu'n-Nasr sve su brojniji demonstranti koji pružaju podršku predsjedniku Morsiju. Demonstranti i ovom dijelu grada pokazali su transparent podrške Morsiju, a čuli su se i uzvici "Ne želimo sukob" i "Mi se borimo protiv bivšeg režima".

"Dan kada ćemo nastaviti revoluciju '25. maj' je 30. juni. Predstavit ćemo našu slobodnu volju kako bi izgradili budućnost dostojanstvenu Egipta", rekao je jedan od lidera egipatske ljevice Hamdin Sabbahi.

Predstavnici navijačke grupe fudbalskog klupa Al Ahly, poznatije kao "Crveni đavoli", saopćili su da navijače neće upućivati da prisustvuju protestima.

"Crveni đavoli" uputili su zahtjev da niko na protestima ne učestvuje u ime kluba, te da se klub ne želi mješati u politiku.