Svijet
0

Egipat: Protesti, okupljanja i nedostatak benzina

Anadolija
Pristalice egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija, njih više hiljada održali su miting u znak podrške šefu države na trgu Rabiatul Adeviyye u Kairu, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Uoči protesta zakazanih za 30. juni u Egiptu različite političke grupe, ranički sindikati, nevladina udruženja i penzionisani generali pozivaju na masovni odziv protestima dok drugi žele mir i stabilnost u zemlji.

U saopćenju protivnika predsjednika Egipta Mohammeda Morsija navedeno je da će oni korisitit sva moguća mirna i zakonom dozvoljena sredstva kako bi "odbranili čast i ugled egipatskog naroda".

Dodaju kako će 30. juna na ulicama Egipta skupiti na milione osoba kako bi izrazili nezadovoljstvo vladavinom predsjednika Morsija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

S druge strane, predstavnici Partije slobode i pravde, Partije izgradnje i razvoja, Nove radničke partije, Reformističke partije i lideri pojedinih udruženja, penzionsani generali, vojni veterani i udruženja studenata okupili su se na trgu Rabiatul Adeviyye kako bi podržali predsjednika Morsija.

Egipatska opozicija traži održavanje prijevremenih izbora u zemlji ali i nastavlja sa pripremama uoči masovnih protesta koji će se održati 30. juna, na dan godišnjice dolaska na vlast aktuelnog predsjednika Morsija.

Istog dana, širom Egipta protivnici i simpatizeri će održati masovne proteste.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Protivnici Morsija već su se počeli okupljati na centralnom trgu Tahrir u Kairu dok se Morsijevi simpatizeri okupljaju u regiji Nasır City.

S jedne strane Morsijevi protivnici pozivaju aktuelnog predjednika da ode sa vlasti dok njegovi simpatizeri pozivaju na mir i stabilnost u zemlji.

S druge strane, zbog manjka benzina na ulicama Kairu već su se formirali dugi redovi automobila dok pojedinci vozači moraju gurati svoja vozila do obližnjih benzinskih pumpi.