Svijet
5

Protesti u Egiptu: U bolnicama širom zemlje proglašeno vanredno stanje

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarstvo zdravstva Egipta saopćilo je da je zbog današnjih protesta protivnika i pristalica predsjednika Muhammeda Mursija u Egiptu, u bolnicama širom zemlje proglašeno vanredno stanje.

U pisanom saopćenju egipatskog ministarstva navodi se da je, zbog moguće eskalacije nasilja na protestima širom zemlje, na skupove na trgu Tahrir i u okolicu zgrade predsjedništva Egipta poslano 9.979 vozila hitne pomoći.

Saopćeno je također da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Egipta upućeno pismo za pojačanje mjera sigurnosti u bolnicama.

S druge strane, protesti pod nazivom "30. juni" protiv egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, koje organizuju pokreti Nacionalni liberalni front (UKC) i Temerrud (Pobuna), a imaju za cilj prisiliti Mursija na ostavku ili na održavanje prijevremenih izbora nastavljaju se u Kairu i gradovima širom zemlje. Broj demonstranata protivnika Mursija na trgu Tahrir, kao i pristalica u drugim dijelovima grada je sve veći.

Dok protesti protivnika, a isto tako i pristalica predsjednika Mursija traju i broj demonstranata se povećava, demonstranti obje strane se "bore za potpise". Lider opozicionog pokreta Temerrud (Pobuna) Mahmud Bedir izjavio je da je za Mursijevu ostavku i prijevremeno održavanje izbora sakupio 26 miliona potpisa.

S druge strane, lider pokreta Cemaati Islamiye, koji pruža podršku egipatskom predsjedniku Mursiju, Said Issam Abdulmecid je rekao da je njegov pokret također sakupio 26 miliona potpisa.