Neuspio napad na vojni kamp
0

Sirijski pobunjenici pogodili dvije letjelice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sukobi u Siriji nastavljeni su i u utorak, kada su pobunjenici oborili jedan vojni helikopter i pogodili teretni avion, ali je propao njihov napad na jedan strateški vojni kamp, javila je jedna nevladina organizacija.

Zaraćene strane koje pokušavaju da osvoje teren u ovom sukobu koji će 15. januara ući u 23. mjesec, ostaju odlučne da se bore do kraja u odsustvu političkog rješenja prihvatljivog za pobunjenike i režim Bashara al-Assada.

Prema provizornom bilansu Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH), 37 osoba je poginulo u utorak širom zemlje -18 civila, 13 pobunjenika i šest vojnika.

U pokrajini Idleb pobunjenici su srušili helikopter na putu do vojnog aerodroma Taftanaz, kojeg drže opkoljenog pobunjenici i džihadisti koji ga žele zauzeti, precizirala je nevladina organizacija, koja se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara.

U istoj pokrajini, vojska je odbila pobunjenički napad na selo Mastuma, tačku okupljanja tenkova i redovnih trupa, sedam kilometara od Idleba, glavnog grada istoimene pokrajine gdje pobunjenici drže veliki dio, dodala je ona.

"Nakon oštrih borbi u selu, pobunjenici su se povukli iz Mastuma, transformiranog u strateški vojni kamp", precizirao je Rami Abdel Rahman, šef OSDH-a.

Prema jednom vojnom izvoru, vojska i "narodni odbori", civilni pomoćnici vojske, kontroliraju Mastum u kojem je u borbama ubijeno 20 pobunjenika.

Na istoku je teretni avion koji je prevozio municiju, prema riječima aktivista, pogođen prilikom spuštanja dok se oštre borbe vode na tlu u blizini vojnog aerodroma u Deir Ezzoru, dodala je nevladina organizacija. Avijacija je ključna prednost režima u ovom sukobu.

U istoj regiji, radikalni islamisti Fronta el-Nosra su pogubili tri vojnika, saopćio je OSDH, uz video podršku. Ova grupa koja je prema Washingtonu proizašla iz el-Kaide ima veliki broj stranih džihadista.

U pokrajini Homs, šest vojnika je ubijeno u napadima pobunjenika, dodao je OSDH.

Predgrađe Damaska bilo je opet pod bombama, a pojačanje i dalje stiže u Daraju, naseljeno mjesto jugozapadno od glavnog grada koje vojska pokušava da preuzme već sedmicama, navodi OSDH.

U palestinskom izbjegličkom kampu Jarmuk, južno od Damaska, ubijene su granatama četiri osobe, a petu je pogodio snajperist, dodao je isti izvor. Palestinske frakcije odane sirijskom režimu pozvale su naoružane muškarce da se povuku iz kampa i omoguće povratak porodicama koje su pobjegle.

U kontekstu ovih sukoba, sirijski ministar informisanja Omran el-Zohbi je pozvao "sve opozicijske snage" koje pristupe principima nemiješanja i nacionalnog suvereniteta da učestvuju u nacionalnom dijalogu koji je predložio Assad u cilju rješavanja krize.

Ovaj poziv isključuje automatski opoziciju u egzilu, koju je zapad priznao za legitimnog predstavnika sirijskog naroda i koji traže odlazak Assada.

Assad je u nedjelju predložio plan izlaska iz krize, po kojem on ostaje na vlasti, ali opozicija i zapad su ga odbacili.

Sirija je ušla u građanski rat nakon što se narodna pobuna, koju guši režim, militarizirala. Više od 60.000 osoba je poginulo u borbama od marta 2011. godine, prema podacima UN-a.