Svijet
0

Zračni napadi oko Damaska u prvim satima 2013. godine

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sirijska avijacije je u utorak izvela zračne napade na periferiju Damaska, u prvim satima 2013. godine, nakon posebno smrtonosne godine, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Četiri civila su ubijena u nekoliko bombardiranja, kopnenih i zračnih, u raznim predgrađima Damaska, dok su pobunjenici uništili tenk redovnih snaga, ubivši ili ranivši vojnike koji su se u njemu nalazili, precizirala je ova nevladina organizacija (NVO).

I u glavnom gradu je nekoliko raketa palo na palestinski kamp Jarmuk, ubivši jednu osobu, nastavio je OSDH, ne navodeći porijeklo pucnjave.

Avijacija je bombardirala i mjesta u pokrajini Idleb, dok je režimska artiljerija granatirala pokrajine Hamu i Latakiju, na obali, saopćio je OSDH.

Bombardiranje i oštre borbe su potresle regije Homsa, Deir Ezora, Alepa i Dere, pojasnio je OSDH, koji je dao prvi provizorni izvještaj o devet poginulih osoba širom zemlje.

U ponedjeljak su 134 osobe poginule u sukobima, od kojih je 57 civila, 37 vojnika i 40 pobunjenika, prema podacima OSDH, koji se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara u Siriji.

Sirija preživljava od marta 2011. godine narodnu pobunu, oštro gušenu i koja se pretvorila u oružani sukob. Za 21 mjesec u sukobima je ubijeno više od 45.000 osoba, prema OSDH-u, od kojih je 90 posto ubijeno u toku 2012. godine, u toku koje je avijacija stupila u akciju.