Svijet
43

Sirijski borci zarobili 20 UN-ovih posmatrača na Golanskoj visoravni

FENA
Naoružani sirijski borci uhapsili su u srijedu dvadesetak UN-ovih posmatrača na Golanskoj visoravni između Sirije i Izraela, izjavio je glasnogovornik Ujedinjenih nacija.

"Nešto ranije u srijedu, oko 30 naoružanih boraca uhapsilo je i zarobilo 20 posmatrača UN-a na Golanskoj visoravni",. izjavio je Eduardo del Buey.

"Posmatrači su vodili redovnu misiju snabdijevanja i zarobljeni su u blizini osmatračnice 58",precizirao je glasnogovornik.

Ovaj položaj snaga zaduženih za posmatranje dezangažmana na Golanu (FNUOD) evakuiran je prošle sedmice nakon oštrih borbi koje su se vodile u blizini El Džamlaha, dodao je on.

FNUOD "je poslao na lice mjesta jednu ekipu da procjeni situaciju i pokuša da je razriješi".

Glasnogovornik je podsjetio na rizike koje kriza u Siriji stvara u susjednim zemljama, posebno na Golanu, gdje su sirijska vojska i naoružane opozicijske grupe provodile raciju u više navrata i pucnjavu.

On nije bio u mogućnosti precizirati nacionalnost uhapšenih posmatrača, ni identitet ili odgovornost naoružanih ljudi koji ih drže.

FNUOD, raspoređen od 1974. godine broji 1.100 vojnika i osoblja porijeklom iz Austrije, Hrvatske, Indije, Japana i Filipina.

Izrael je okupirao 1967. godine oko 1.200 kvadratnih kilometara Golanske visoravni, koju je pripojio 1981. godine, odluka koju nikada nije priznala međunarodna zajednica. Oko 510 kvadratnih kilometara Golana je ostalo pod kontrolom Sirije.