Svijet
6

Izraelska vojska upozorila Siriju na posljedice nemira na Golanu

FENA
Čelnik izraelskih oružanih snaga upozorio je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na "posljedice" ako sirijske trupe napadnu izraelske vojnike na okupiranoj Golanskoj visoravni.

"Ako bude širio nemire na Golanskoj visoravni, morat će snositi posljedice", rekao je general pukovnik Benny Gantz misleći na sirijskog predsjednika Assada.

Sirijska vojska je potvrdila u utorak u saopćenju da je uništila jedno izraelsko vozilo koje je prešlo liniju primirja na Golanskoj visoravni.

"Naše oružane snage su uništile izraelsko vozilo sa svim onim što je prevozilo, a koje je dolazilo s okupiranih teritorija. Ovo vozilo je prešlo liniju prekida vatre i nastavilo da vozi prema selu Bir-Ajam na oslobođenom sirijskom dijelu gdje se nalaze terorističke grupe", preciziralo je glavno zapovjedništvo sirijskih oružanih snaga.

Incident se dogodio u utorak u 01.10 sati po lokalnom vremenu, navela je sirijska vojska.

Riječ "terorista" u rječniku režima označava protivrežimske pobunjenike.

"Ovaj napad pokazuje još jednom umiješanost cionističkog entiteta (Izraela) u ono što se dešava u Siriji i direktnu koordinaciju s grupama naoružanih terorista", saopćila je vojska.

Izraelska vojska je potvrdila da su njeni vojnici otvorili vatru u noći, nakon što su bili meta pucnjave iz Sirije.

"U toku noći patrola Tsahala je bila meta pucnjeve u blizini sirijske granice na Golanskoj visoravni. Nema povrijeđenih. Vozilo je oštećeno. Vojnici Tsahala su odgovorili precizno otvarajući vatru na mjesto odakle je dolazila pucnjava", piše u saopćenju.

Golanska visoravan je regija na jugozapadu Sirije koju je okupirao Izrael nakon rata 1967. godine i pripojio 14. decembra 1981. godine. Ovu aneksiju je osudilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i međunarodna zajednica je nije nikada priznala.

Nakon izraelsko-arapskog rata 1973. godine, Sirija je osvojila grad Kuneitra i njegovu okolinu i to se smatra "oslobođenim oblastima" u odnosu na ono što još ostaje pod izraelskom okupacijom.