Borba za goli opstanak
0

Sirijci na opasnom putu: Po hranu u Irak i na minus 20 stepeni

Anadolija
Reporteri agencije Anadolija snimili su Sirijce koji svakodnevno, na temperaturi i do 20 stepeni ispod nule, prelaze nekoliko kilometara kako bi u iračkim selima u regiji Zummar kupili hranu i mazut za grijanje i obezbijedili svojim porodicama goli opstanak.

U razgovoru sa Sirijcem Nizamom Bakijem, koji mjesecima prelazi ovaj opasni put, novinar agencije Anadolija imao je priliku iz prve ruke čuti sve o drami koju ovi ljudi proživljavaju na putu "opasne nabavke hrane“.

"Ne mislimo mnogo o opsnostima kojima smo izloženi, jer u suprotnom, ne bismo ni kretali na ovaj put. Naš cilj je da što prije kupimo namirnice i vratimo se živi svojim kućama gdje nas čekaju gladne porodice. Znamo da je ovo opasan i zabranjen put, ali to je jedini način da naše porodice prežive“, rekao je Baki.

Uporedo s tim, u okviru međunarodne kampanje pomoći sirijskom narodu "Stigla zima... Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“, koja je pokrenuta u Turskoj, a provodi se u desetinama zemalja među kojima je i BiH, iz Turske je već upučeno nekoliko konvoja koji su Sirijcima dopremili pomoć u vijednosti od oko 50 miliona eura.

Kampanja pomoći sirijskom narodu i dalje traje, a građani Bosne i Hercegovine imaju mogućnost doniranja pomoći pozivom na humanitarne brojeve telefona ili uplatom na žiro račune kampanje koju u BiH provode Savez samostalnih sindikata BiH i MDD Merhamet, a podržava na desetine udruženja i drugih subjekata.

Humanitarni broj (Pozivom na ove brojeve donirate 2 KM)

BH Telekom 090 291 086

Eronet 092 890 824

Instrukcije za plaćanje unutar BiH-KM

Turkish Ziraat Bank Bosnia dd Sarajevo

HO Merhamet MDD humanitarni donatorski račun-Došla zima 186 000 1090 186031

Poziv na broj 5337110057433977600

Obavezno navesti svrhu uplate

Instrukcije za INO donacije-EUR

Turkish Ziraat Bank Bosnia dd Sarajevo

HO Merhamet MDD humanitarni donatorski račun-Došla zima

SWIFT CODE-TZBBBA22

Poziv na broj 5337110057433977600

Obavezno navesti svrhu uplate