"Razumijemo vašu patnju i bol"
471

Udruženja iz BiH organiziraju konvoj pomoći sirijskim izbjeglicama u Turskoj

Klix.ba
Humanitarna kriza se produbljuje (Foto: AFP)
Humanitarna kriza se produbljuje (Foto: AFP)
Sirijski narod već 20 mjeseci prolazi kroz strašnu golgotu. Svaki dan gine destine ljudi, a milioni su bili primorani napustiti domove pokušavajući spasiti svoje i živote svojih najmilijih.

Strah, neimaština, glad i nedostatak osnovnih uvjeta života kroz koju prolaze u izbjeglištvu iskusili su i građani Bosne i Hercegovine u ratu 1992.-1995. Zbog toga su se udruženja Solidarnost, Emmaus, Pomozi.ba, Dirhem i Knjiga Izvor odlučila pridružiti apelu turske humanitarne organizacije IHH i organizirati humanitarni konvoj za pomoć sirijskim izbjeglicama pod nazivom "Razumijemo vašu patnju i bol".

Aktivisti udruženja će nakon što obezbijede vozila i završe akciju, pomoć odvesti u sirijski izbjeglički kamp u turskom gradu Hataju. Da bi mogli realizirati ovu humanitarnu akciju, pozivaju sve one koji žele biti dio ovog projekta da doniraju svoje prijevozno sredstvo ili ga sami odvezu u Hataj.

"Prednost imaju vozila veće težine pošto su troškovi puta manji. Pored toga molimo da se jave kvalifikovane osobe koje bi željele biti vozači za slučaj pronalaska kamiona, ali bez ikakve naknade. Pozivamo sve pojedince, firme, poduzeća, koji su u mogućnosti donirati ili pozajmiti na nekoliko dana svoje vozilo da nas kontaktiraju i na taj način omoguće uspješnu realizaciju ovog projekta", apeluju iz Udruženja Solidarnost.

Ukoliko niste u prilici posuditi svoje vozilo, a želite pomoći onda to možete uraditi donirajući šatore, deke, spužve, električne grijalice, donje rublje za žene i djecu, odjeću i obuću, školski pribor i igračke.

Iz Solidarnosti napominju da sva roba mora biti nova te po mogućnosti imati račun. No, ističu da ništa od prikupljenih potrepština neće doći do sirijskog naroda ukoliko se prvo ne osiguraju vozila.

"Sjetimo se rata u Bosni, sjetimo se razorenih domova, humanitarne pomoći, našeg izbjegličkog života. Drugi su nam dali nadu za bolje sutra, olakšali teške dane svojim donacijama. Budimo sad mi ti koji daju nadu sirijskom narodu da nisu zaboravljeni, da na ovom svijetu ima još milosti i dobrote", ističu iz Udruženja.

Ukoliko sve bude išlo po planu konvoj bi krenuo početkom februara ili ranije ukoliko se obezbijedi sve potrebno. Donacije se primaju do 15. januara.

Donacije za kupovinu goriva i gore pomenutih stvari možete slati na žiro račun Solidarnost pod nazivom Konvoj Sirija:

ŽIRO RAČUN UDRUŽENJA „SOLIDARNOST“ TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d Račun u KM: 186-000-1053170055 Transakcijski za Republiku Srpsku:186- 000-1096186063

Devizni račun:

SWIFT code :TZBBBA22 IBAN: BA391860001653170151

Ili kontaktirajte Udruženje putem maila [email protected] ili telefonom 061/ 604-093.