Sirija: Opozicija traži da UN pošalje "plave šljemove"

S
SRNA
15.11.2011. u 17:15
0
2
Sirija: Opozicija traži da UN pošalje "plave šljemove"
0
Sirija: Opozicija traži da UN pošalje "plave šljemove" Burhan Galioun
Predstavnici sirijskog Nacionalnog vijeća koji borave u Moskvi pozvali su da UN rasporede "plave šljemove" u zemlji, saopštio je danas novinarima lider sirijskog Nacionalnog vijeća Burhan Galioun.
"Tražili smo od ruske strane da koordiniše svoje napore sa Arapskom ligom kako bi Vijeće sigurnosti UN razmatrlao rezoluciju o zaštiti civila bez vojne intervencije", izjavio je Galioun.

On je precizirao da pod terminom "zaštita civila" Nacionalno vijeće podrazumijeva raspoređivanje međunarodnih posmatrača u Siriji kao "plavih šljemova".

"Neophodno je omogućiti svim međunarodnim i arapskim medijima da prate događaje u Siriji. Ako sirijske vlasti odbiju da sarađuju onda će one same isprovocirati vojnu intervenciju stranaca na našu zemlju", dodao je Galioun.

Sirijsko Nacionalno vijeće, glavna opoziciona instanca, formirano je 2. oktobra u Istanbulu i ima 230 članova koji žive u Siriji i inostranstvu.

Od 15. marta u Siriji traju protesti protiv režima predsjednika Bashara al Assada.

Prema podacima UN, više od 3.500 ljudi poginulo je od početka protesta u martu. Sirijske vlasti za nasilje okrivljuju naoružane bande i militante.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: