List "Al- Thawra"
0

Sirija odbacila pozive Zapada Al-Assadu da napusti vlast

FENA
Bashar al-Asad
Bashar al-Asad
Sirijski provladin list "Al- Thawra" danas je osudio i odbacio pozive Sjedinjenih Američkih Država i nekih evropskih zemalja predsjedniku Bashiru al-Assadu da napusti vlast, objavivši da je "razotkriveno lice zavjere" protiv Damaska.

Ovo je prvi zvanični odgovor sirijskih vlasti na pozive SAD-a i njihovih evropskih saveznika Assadu da odstupi sa mjesta predsjednika.

Sirijski režimski dnevnik odbacio je i svaku vrstu stranog miješanja u unutrašnje poslove Sirije navodeći da "Damask nikada nikome neće dopustiti da tako nešto čini".

List je također optužio Zapad da pokušava da skloni Damask iz izraelsko-palestinskog sukoba, što je, kako tvrdi, strateški cilj za Izrael, Washington i Evropu.

Uprkos obećanjima vlasti od prošle sedmice, da će prekinuti nasilje nad demonstrantima, aktivisti organizacija za ljudska prava tvrde da su sigurnosne snage u petak ubile 29 ljudi, većinom u pokrajini Homs, prenosi AP.

Sirijski predsjednik Al-Assad meta je sve oštrijih kritika zbog progona demonstranata tokom petomjesečnih protesta u toj zemlji, a SAD i njihovi evropski saveznici u četvrtak su tražili od njega da napusti vlast, zbog sukoba u kojima je, prema organizacijama za zaštitu ljudskih prava, ubijeno oko 2.000 ljudi.

Uprkos upozorenjima, organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da su i danas dodatne sigurnosne snage poslate u Homs, treći po veličini grad u Siriji i jedan od centara antirežimskih protesta.

Prema ovim podacima, ofanziva je usmjerena na Homs, priobalni grad Latakiju, istočni grad Deir el-Zour i centralni grad Hamu.

U amaterskom video snimku postavljenom na Internetu i navodno snimljenom u Hami, sirijski vojnici šutiraju i tuku četvoricu ljudi koji, vezanih ruku, sjede pored pustinjskog puta.

Visoki tim stručnjaka UN predložio je u četvrtak da se nasiljem u Siriji bavi Međunarodni krivični sud , zbog mogućih zločina protiv čovječnosti - masovnih ubistava i mučenja zatvorenika i djece.