Svijet
0

Sirija: Od protesta do šestogodišnjeg ratnog razaranja u kojem je poginulo više od 400.000 ljudi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U martu će biti punih šest godina otkako su započeli sukobi i krvoprolića u Siriji. Sve je počeo protestima protiv vlade, a snage predsjednika Bashara al-Assada su zapucale na demonstrante.

U protestima su poginule četiri osobe. Od tada, život u Siriji više nikada nije bio isti. Tenkovi su izašli na ulice i uslijedile su žestoke borbe između vladinih snaga, opozicionih snaga i zloglasnog IDIL-a.

Civili su ginuli iz dana u dan. Ostajali su bez imovine, domova i namilijih. Mnogi su bježali, ali neki nisu imali tu sreću da izbjegnu ratne sukobe. Ostali su zarobljeni u svojim gradovima, pod stalnom paljbom.

Sky News napravio je video u kojem je hronološki predstavio kako je Sirija postala zemlja krvi.

Na ljeto 2012. godine borbe su eskalirale i polovinu Alepa držali su pobunjenici. Djeca su ginula, a ljekari ulagali vanljudske napore da u srušenim i improviziranim bolnicama spašavaju civile. Broj poginulih bio je 56.800 ljudi.

U augustu 2013. godine svijetom je odjeknula vijest o hemijskom oružju. Ispaljene su rakete napunjene nervnim gasom koje su usmrtile 1.400 osoba. Cijeli svijet je osudio ovaj svirepi napad, ali i dalje su velike sile sve ovo posmatrale sa strane.

Foto: AFP
Foto: AFP

Krajem 2013. i početkom 2014. godine nastaje zloglasni IDIL koji kreće u osvajanja teritorija ubijajući sve one koji se nisu priklonili njihovoj ideologiji, porobljavajući žene i djevojčice i rušeći sve spomenike kulture.

U jeku rata Assad ponovo osvaja izbore sa 88,7 posto glasova. Izbori su održani u područjima koja su držale vladine snage. Broj mrtvih premašio je 200.000.

Krajem 2015. godine kreću vojne intervencije svjetskih sila. Rusija se bori sa Assadom protiv pobunjenika, SAD i saveznici sa pobunjenicima protiv IDIL-a. Najviše štete od svega su ponovo imali nevini civili. Sirija iz mjeseca u mjesec postaje zemlja pustoši, gladi, ruševina i beznađa.

U jednom trenutku svjetske sile, pobunjenici i vladine snage se ujedinjuju protiv IDIL-a, bilo je nekoliko primirja, ali je većina ih je prekršena. Svijet je uzdrmala najprije fotografija dvogodišnjeg dječaka Aylana čije je beživotno tijelo izbacilo more na plažu u Bodrumu. On je sa još 13 izbjeglica pokušao pobjeći od ratnog užasa preko mora s nadom da će imati sretno djetinjstvo i život dostojan čovjeka.

Sljedeće godine svijet je šokirala i druga fotografija. Na njoj dječak Omran Daqneesh sjedi uprljan prašinom i umazan krvlju u vozilu hitne pomoći, nakon što je očigledno preživio zračni udar u Alepu. U istom napadu preminuo je njegov brat, a ranjeno još troje djece.

I dok je došlo do evakuacije civila iz okupiranog djela Alepa (decembar 2016.) u kojem nije bilo hrane, higijenskih potrepština niti lijekova, iz Sirije se prikazuju samo slike ruševina, poginulih, ranjenih, uplakanih lica majki, očeva i djece čije je djetinjstvo zauvijek uništeno.

Pobunjenici i vladine snage započele su mirovne pregovore u novoj godini.