Svijet
10

Sirija: IDIL-ovo gorivo jeftinije od onog iz Assadovih rafinerija

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Gorivo koje dolazi iz sirijskih regija koje kontrolira teroristička organizacija IDIL je dvostruko i, čak, trostruko jeftinije od onog iz rafinerija koje kontrolira režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, što je dovelo do velike potražnje za IDIL-ovim gorivom u provincijama Hame i Idliba.

Lokalni trgovci naftom tvrde da im distributeri uredno cisternama dopremaju jeftino gorivo iz IDIL-ovih rafinerija, a oni isto prodaju lokalnom stanovništvu.

Prodavač goriva u mjestu Al-Mudayyak na sjeveru Hame Mahmoud Hamvi tvrdi da nema problema sa nabavkom goriva iz IDIL-ovih rafinerija u Rakkahu i Deiru'z Zoru i da su putevi za transport sigurni.

"Velika je razlika u nabavnoj cijeni goriva iz IDIL-ovih i režimskih rafinerija. Nafta je dvostruko jeftinija, a benzin, čak, i tri puta“, tvrdi Hamvi.

Jedan od kupaca i vozač motocikla Izzu al-Juma je kazao da kupuje naftu iz IDIL-ovih rafinerija jer je mnogo jeftinija, iako tvrdi da je očito da kvalitet nije na strani IDIL-a i da njihova nafta češće izaziva kvarove na vozilima.