Svijet
149

IDIL otvorio radno mjesto uz plaću od 180.000 eura godišnje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Militanti Islamske države (IDIL) otvorili su poziciju koja može zvučati iznenađujuće – traže obučenog i profesionalnog menadžera za svoju rafineriju nafte.

Visina njegove plaće trebala bi iznositi 180.000 eura godišnje, a svojevrsni "oglas" je objavljen preko agenata na crnom tržištu naftnih derivata. IDIL-ov izvor prihoda upravo dolazi iz prodaje nafte koja se vrši ilegalnim putevima.

IDIL je tokom svoje kampanje zauzeo 11 naftnih polja u Iraku i Siriji, a profit od prodaje dostiže cifru i do 2,5 miliona eura dnevno. Nedavni pad prodaje od čak dvije trećine natjerao je čelnike Islamske države da potraže pomoć u upravljanju rafinerijama.

Jedan od razloga pada prodaje jeste IDIL-ov pristup radnicima kojima prijete smrću njihovih porodica ukoliko ne pokažu rezultate. Takav pristup IDIL-u je donio samo kontraefekat, piše američki The Times.

Stručnjaci smatraju da plata od 180.000 eura godišnje neće biti dovoljna kako bi privukla inženjere koji čak i dijele svjetonazore radikalne militantne organizacije. Strah od IDIL-a se očigledno ne može nadomjestiti dobrom poslovnom ponudom.