{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Civilni život pod upravom IDIL-a organizovaniji nego što se pretpostavljalo na Zapadu

6.9.2014. u 21:12
145
222
Civilni život pod upravom IDIL-a organizovaniji nego što se pretpostavljalo na Zapadu
145
Civilni život pod upravom IDIL-a organizovaniji nego što se pretpostavljalo na Zapadu
Foto: AFP
U gradovima širom pustinjskih krajeva sjeverene Sirije militanti IDIL-a uspostavili su državnu upravu i obezbjeđuju struju, vodu i plate za stanovništvo, te osnivaju i grade banke, škole, sudove i džamije. Zbog toga je civilni život po upravom IDIL-a organizovaniji nego što se to pretpostavljalo na Zapadu, piše The Independent.
Dok je njihovo vojno krilo postalo poznato širom svijeta po svojoj okrutnosti I svirepim ubistvima civila i novinara, stanovništo je u pojedinim krajevima u kojima vlada IDIL zadovoljno uslovima života, navodi The Independent.

Posebno efikasnu upravu IDIL je ostvario u sirijskoj provinciji Raqqa.

“Impresivan je njihov institucionalni rad”, rekao je za Independent jedan od aktivista iz ove provincije koji sada živi u Turskoj.

Stanovnici ovih krajeva, ali i aktivisti koji se protive vladavini IDIL-a istakli su da je IDIL uspio uspostaviti državnu upravu za manje od godinu koliko su njihovi militanti prisutni na ovim prostorima.

Nakon osvajanja Raqqe, militantni IDIL-a su zabranili alkohol i svaka komunikacija sa ostatkom svijeta mogla se odvijati isključivo posredstvom IDIL-ovih vođa.

Prema navodima aktivista, pojedini pripadnici IDIL-a trguju i sa biznismenima lojalnim sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, kako bi se obezbjedilo dovoljno brašna i hljeba.

Borci i civilni radnici IDIL-a dobivaju i platu, zahvaljujući takozvanoj Muslimanskom finansijskom domu, što je svojevrsno ministarstvo finansija IDIL-a, piše The Independent.

Svi trgovci koji podižu cijene budu kažnjeni, a civilna uprava IDIL-a, prema tvrdnjama očevidaca, siromašnim stanovnicima provincije Raqqa daje 75 eura mjesečno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: