Jasna strategija
40

Singapur je poduzeo mjere na vrijeme: Evo kako su vodili rat protiv koronavirusa

E. Sk.
Foto: AFP
Foto: AFP
U Singapuru se život odvija normalno uprkos pandemiji. Autoritarni grad-država u istočnoj Aziji poduzeo je mjere na vrijeme, uz pozivanje na solidarnost i oštre kazne za kršenje pravila.

Singapur je jedna od prvih zemalja koju je epidemija koronavirusa pogodila van Kine prije dva mjeseca.

Uspjeh zemlje u rješavanju epidemije pripisuje se brzini vlade u nametanju graničnih kontrola ubrzo nakon što je bolest prvi put izbila u Kini, pažljivom pronalaženju poznatih prevoznika, agresivnim testiranjima te jasnoj strategiji javne komunikacije.

"Ne postoji ništa što bi trebali raditi drugačije", rekla je Ying-Ru Jacqueline Lo, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije za Maleziju, Brunei Darussalam i Singapur.

Nakon suzbijanja prvih infekcija, Singapur se sada suočio s drugim valom slučajeva povratnika. Vlasti su pooštrile ograničenja putovanja i mjere socijalnog distanciranja nakon što se broj slučajeva više nego udvostručio na 432 u prošloj sedmici. Ipak, mnogi analitičari vjeruju da će Singapur i drugi val staviti val pod kontrolu.

Singapur je dosta naučio i iz svog iskustva sa SARS-om 2003. godine, što ga je prisililo da ojača svoj zdravstveni sustav, piše Financial Times.

Slično kao Tajvan, Južna Koreja i Hong Kong, zemlje koje su također uspjele usporiti stopu zaraze, primjer Singapura mogao bi sadržavati pouke za SAD i Evropu.

Čim su informacije o bolesti potekle iz kineskog Wuhana, Singapur je počeo preventivnu pripremu povećanjem laboratorijskih kapaciteta za masovno testiranje i razvijanje vlastitih testnih setova. Ovo se smatralo korisnim za obuzdavanje infekcija, što je problem s kojim se suočavaju zemlje poput Italije.

Od 20. marta u Singapuru je obavljeno 38.000 testova, odnosno oko 6.800 pregleda na milion stanovnika, saopštilo je ministarstvo zdravstva . "U vrijeme kada smo imali jedan od naših slučajeva, bili smo u mogućnosti da napravimo testove i u roku od sedam dana testovi su bili dostupni u svim većim bolnicama", kazali su iz Univerziteta u Singapuru.

Karantena u Singapuru počinje samoizolacijom kod kuće, kao preventivna mjera. U bolnicama ima više od 400 kreveta u izoliranim odjelima, a kršenja pravila o karanteni se oštro kažnjavaju.

Međutim, mada je Singapur do sada bio uspješan, daleko od toga da je borba s koronavirusom završena. Da bi se izborila s potencijalnim drugim valom infekcija, vlada je u nedjelju zabranila kratkoročnim posjetiteljima da uđu ili prođu kroz zemlju. Stanovnici koji se vraćaju kod kuće će morati proći karantenu od 14 dana ili riskirati novčanu kaznu do 10.000 američkih dolara ili šest mjeseci zatvora.