Strah za sigurnost
0

Singapur natjerao izraelsku ambasadu da obriše objavu: "Izrael se u Kur'anu spominje 43 puta, Palestina nikako"

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Izraelska ambasada u Singapuru bila je primorana da izbriše objavu na društvenim mrežama za koju je grad-država rekla da je "neosjetljiva" prema Palestincima.

Singapurski ministar unutrašnjih poslova rekao je da je upozorio ambasadu rekavši da bi objava o Palestincima, objavljena tokom vikenda, mogla podstaći tenzije.

Brutalni rat Izraela protiv Gaze i produbljivanje humanitarne krize u enklavi od upada Hamasa 7. oktobra podijelili su mišljenja širom svijeta.

U postu se navodno navodi da je Izrael spomenut 43 puta u Kuranu, ali Palestina, ime koje Palestinci daju onome za šta se nadaju da će postati njihova nezavisna, suverena država, ne spominje, prema lokalnim medijima.

Ministar unutrašnjih poslova K. Shanmugam rekao je da je zatražio od Ministarstva vanjskih poslova Singapura da kaže izraelskoj ambasadi da ukloni post objavljen u nedjelju nakon što je saznao za to, što je misija odmah i učinila.

"Ta objava na stranici na društvenim mrežama izraelske ambasade je potpuno neprihvatljiva. Bio sam veoma uznemiren kada mi je rečeno o tome. To je neosjetljivo i neprikladno. Nosi rizik podrivanja naše sigurnosti, stabilnosti i harmonije u Singapuru.", rekao je Shanmugam novinarima, prema transkriptu.

Shanmugam je rekao da je objava skinuta.

"Ovakvi postovi mogu... podstaći tenzije i mogu ugroziti jevrejsku zajednicu ovdje. Ljutnja zbog objave može se potencijalno preliti u fizičko područje", dodao je.

Singapur je osudio upad Hamasa na Izrael, ali je također rekao da je izraelski vojni odgovor "sada otišao predaleko".