{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sin osuđene Iranke traži promjenu presude

F
2.1.2011. u 11:56
0
9
Sin osuđene Iranke traži promjenu presude
0
Sin osuđene Iranke traži promjenu presude
Sakineh Mohammadi Ashtiani sa sinom (Foto: AFP)
Sayad Kaderzadeh, sin Iranke osuđene na smrt kamenovanjem zbog preljuba, zatražio je u subotu da bude preinačena presuda njegovoj majci, koja je još jednom priznala da je sudjelovala u ubistvu supruga.
Kaderzadeh je kazao kako ne sumnja da je njegova majka kriva, ali je tražio da joj bude promijenjena presuda, pozivajući na suosjećanje i oproštaj.

"Izgubili smo oca i ne želimo izgubiti i majku. Zahtijevamo da njena presuda bude preinačena", izjavio je Kaderzadeh na svojoj prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare u gradu Tabrizu na sjeverozapadu Irana.

"Ne mislim da je moja majka nevina. Sigurno je kriva. Međutim, naši državni dužnosnici moraju donijeti odluku. Oni mogu promijeniti presudu kamenovanje u drugu", rekao je Kaderzadeh, koji je poslije otišao na večeru s majkom, jer joj je dozvoljeno da privremeno izađe iz zatvora.

Kaderzadeh je dodao kako nije fer da je njegova majka u zatvoru, a da je čovjek koji je ubio njegovog oca Isa Taher na slobodi.

Sakineh Mohammadi Ashtiani je poslije večere priznala novinarima da je sudjelovala u ubistvu supruga, ali je rekla da je njen ljubavnik Taheri taj koji je počinio ubistvo. "Taheri je došao u našu kuću i počeo svađu s mojim mužem. Rekao mi je da dam injekciju koju je već pripremio", rekla je Ashtiani.

Ona je negirala da je ikada bila mučena u zatvoru, kritizirajući svog advokata što je internacionalizirao njen slučaj radi vlastitih ciljeva. Kaderzadeh je rekao da se sada želi posvetiti spašavanju majke. On je bio uhapšen u oktobru, jer je o slučaju svoje majke razgovarao s dva njemačka novinara, koji su također uhapšeni i još su u pritvoru.

Ne zna se pouzdano je li Kaderzadeh bio zvanično optužen, ali je on rekao da je uhapšen jer su Nijemci prekršili zakon time što su ušli u zemlju na temelju turističkih viza a potom su izvještavali. Ashtiani je 2006. godine osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljuba, nakon smrti supruga, a kasnije je osuđena i za saučesništvo u ubistvu supruga na 10 godina zatvora.

Pod pritiskom međunarodne zajednice odgođeno je izvršenje presude, koju treba da razmotri Vrhovni sud, ali joj i dalje prijeti smrtna kazna, koja možda bude izvršena vješanjem umjesto kamenovanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: