Mina Ahadi
0

"Iranka neće biti kamenovana u srijedu"

FENA
Iranka osuđena na smrt kamenovanjem, koju međunarodna zajednica pokušava spasiti, još je živa i ne bi trebalo da bude pogubljena u srijedu u Iranu, izjavila je Mina Ahadi, glasnogovornica Međunarodnog odbora za borbu protiv kamenovanja sa sjedištem u Njemačkoj, pozivajući se na izvore iz istog odbora u Iranu.

"Sakineh Mohammadi-Ashtiani nije danas pogubljena. Prošlo je vrijeme za pogubljenje, ali opasnost i dalje postoji, i to se može dogoditi u svakom trenutku", izjavila je ona.

Međunarodna zajednica je odigrala ulogu i toj 43-godišnjoj majci je spašen život, kazala je ona. "Neke zemlje, kao Francuska, Velika Britanija, Italija, Evropska unija preko svoje predstavnice Catherine Ashton, kao i Sjedinjene Američke Države, dobro su reagirale u utorak, kada su se javno zabrinule zbog pogubljenja Iranke", ocijenila je Ahadi.

Sakineh Mohammadi-Ashtiani je osuđena na smrt 2006. godine zbog preljube. Osuđena je na vješanje zbog sudjelovanja u ubistvu svoga supruga i na kamenovanje zbog preljube. Prva kazna je preinačena u žalbenom postupku na deset godina zatvora, ali je vrhovni sud potvrdio presudu o kamenovanju 2007. godine.

Iranski sud je početkom jula odgodio izvršenje kazne.

U utorak su informacije koje je iz iranskih izvora dobio Međunarodni odbor za borbu protiv kamenovanja oživjele zabrinutost. Prema tim izvorima, ime Sakineh je na listi osuđenika na smrt koji treba da budu pogubljeni narednih dana ili sedmica.