Press-TV
0

Iranka Ashtiani priznala da je pomogla pri ubistvu supruga

Sarajevo-x.com
Sakineh Mohammadi Ashtiani sa sinom (Foto: AFP)
Sakineh Mohammadi Ashtiani sa sinom (Foto: AFP)
Iranska državna televizija objavila je 25-minutni dokumentarac o Sakineh Mohammadi Ashtiani, ženi osuđenoj na smrt kamenovanjem. Ona je, kako je prikazano u emisiji, priznala da je učestvovala u ubistvu supruga.

Strani mediji objavili su jučer infromaciju da je Ashtiani oslobođena, no iranska televizija Press-TV je to demantovala.

U saopćenju se navodi da su fotografije Iranke, kako sjedi u svom domu sa sinovima, načinjene kada je "ekipa Press-TV-a pratila Ashtiani u odlasku kući, s dozvolom pravosuđa, radi snimanja rekonstrukcije njenog zločina, odnosno ubistva supruga".

U emisiji prikazano jučer u Iranu, objavljeno je Ashtianijino priznanje, a prikazano je i kako je ona, navodno, pomogla u ubistvu supruga.

Tokom rekonstrukcije, ona je objasnila da je supruga ubola injekcijom i drogirala, a zatim svom ljubavniku Isai Taheriju naredila da ga ubije strujom.

Ashtiani je osuđena 2006. godine za preljub i saučesništvo u ubistvu, no za njen slučaj čuo je cijeli svijet kada je tokom ove godine donesena odluka da se kamenuje na smrt.

Brojne organizacije za borbu za ljudska prava zatražile su njeno oslobađanje i ukidanje presude, zbog čega je iranski sud je početkom jula odgodio izvršenje kazne.

Za sada nije poznato hoće li biti izvršena kazna kamenovanjem. Kako navodi BBC, Ashtiani će do daljnjeg ostati u zatvoru, a s obzirom da iranske vlasti i dalje ispituju njen slučaj postoje dobre šanse da njen život bude spašen.