Italija
0

Silvio Berlusconi se suočio sa 2. 569 sudskih procesa

SRNA
Silvio Berlusconi  (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Tužilaštvo iz Milana uputilo je zahtjev da se odmah pokrene proces protiv premijera Italije Silvia Berlusconija po optužbama za zloupotrebu položaja i seksualnih odnosa sa 17-godišnjom plesačicom, za koju se navodi da je radila kao prostitutka.

Italijanski premijer se do sada suočio sa 2.568 sudskih slučajeva na kojima se veoma rijetko lično pojavljivao, i još najmanje stotinu različitih sudskih procesa.

Međutim, Berlusconi nikada nije bio definitivno osuđen za neki prekršaj i neprestano optužuje italijansko pravosuđe da želi da ga politički uništi. 

Berlusconi je najnovije optužbe protiv njega nazvao "odvratnim i sramotnim", a tužioce je optužio da to čine u "podrivačke svrhe."

"Sve što mogu da kažem jeste da je u pitanju farsa. To su optužbe bez osnova. Jedini cilj te istrage je da me okaljaju u medijima. Ali nisam zabrunut zbog sebe. Ja sam bogat čovjek koji je vrijeme prove u gradnji bolnica za djecu širom svijeta, kao što sam oduvijek i želio.

Berlusconijevi protivnici strahuju da bi on mogao da izbjegne i nove optužbe pošto se advokati već pripremaju za dug pravni postupak, a već su istakli da tužioci iz Milana nemaju pravo da vode proces jer se desio izvan njihove nadležnosti.

Sudija treba da donese odluku da li će odobriti zahtjev tužilaštva i podići optužnicu protiv 74-godišnjeg šefa italijanske Vlade. 
Berlusconi je, navodno, platio za seksualne odnose sa sedamnaestogodišnjom djevojkom, zvanom "Rubi, kradljivica srca" i u odvojenom slučaju intervenisao je da bude oslobođena iz policijskog pritvora. On negira optužbe, ističući da su politički motivisane. 

Rubi, koja sada ima 18 godina, negira da je imala odnose sa premijerom. Marokanka Karima el Mahrug bila je uhapšena zbog navodne krađe, ali je oslobođena nakon telefonskog poziva premijera. 

Berlusconi je priznao da je nazvao policiju nakon hapšenja Mahrugove, ali smatra da nije učinio ništa nezakonito i da je djelovao iz sažaljenja. Korištenje usluge prostitutke u Italiji nije protivzakonito, ali je nelegalno plaćati usluge djevojaka mlađih od 18 godina.