Svijet
1

Šiiti u Iraku obilježavaju rođenje imama Mahdija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko šest miliona šiitskih muslimana obilježavaju u petak rođenje Mahdija, centralne figure u šiitskom islamu, u Kerbali, gradu u centralnom dijelu Iraka, koji je pod jakim nadzor policije nakon niza smrtonosnih napada ove sedmice.

Iračka policija rasporedila je hiljade svojih pripadnika u cilju spriječavanja napada na šiite tokom godišnjeg hodočašća u Karbali.

Čuvari reda sa zemlje i iz vazduha prate zbivanja u tom gradu i oko njega, prenosi AP.

Obilježavanje rođenja Mahdija počelo je u četvrtak navečer kada su djeca zapalila 1.176 svijeća koje sumboliziraju broj godina od njegovog rođenja. Mahdija kojeg šiiti, koji su većina u Iraku, duboko poštuju kao dvanaestoga imama, javlja AFP.

Vjernici su prešli pješke do mjesta gdje je sahranjen Mehdi.

  • Ova ceremonija se "odvijala bez incidenta", naglasio je Amal el-Din el Har, guverner pokrajine Kerbala, čiji se glavni istoimeni grad nalazi 110 kilometara južno od Bagdada.

Ceremonija na kojoj se okupilo oko šest miliona iračkih hodočasnika i oko 150.000 stranaca, odvija se pod strogim policijskim nadzorom.

Od početka sedmice snage sigurnosti su zabranile vozilima prilaz putevima koji vode u mauzolej imama Huseina, djeda dvanaestog imama, u centru Kerbale, gdje se odžava ceremonija.

Oko 38.000 policajaca i vojnika je raspoređeno, od kojih 2.000 policajaca zaduženih da kontroliraju žene. Psi i aparati za otkrivanje eksploziva su također upotrijebljeni, saopćili su zvaničnici.

Šiitski hodočasnici sz česta meta sunitskih ekstremista.

U utorak su dvije autobombe eksplodirale gotovo istovremeno u jednom gradu istočno od Kerbale, ubivši četiri šiitska hodočasnika.

Sukobi u Iraku su se znatno umanjili u poređenju s 2006. i 2007. godinom, ali se stalno događaju u zemlji koja je suočena s ozbiljnom političkom krizom i vjerskim napetostima.