Svijet
0

Šiiti obilježili vjersku svečanost u Bagdadu

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Desetine hiljada šiitskih hodočasnika okupilo se u četvrtak oko svetišta sa zlatnom kupolom, od kojih su se neki rukama udarali u grudi a drugi su plesali u krugu kako bi odali počast svecu iz osmog stoljeća poznatom po sposobnosti da prikrije svoj bijes.

Procesija se odvijala pod jakim mjerama sigurnosti dok su stražari provjeravali svakog hodočasnika dok su pristizali do zelenih čeličnih kapija džamije imama Mousse al-Kadhima, a od nedjelje je na snazi zabrana vožnje širom grada kako bi se spriječili samoubilački bombaški napadi, javio je AP.

Šiitske vjerske svečanosti postale su lakom metom za sunitske pobunjenike koji nastoje provocirati sveopći građanski rat među iračkim vodećim muslimanskim grupama. Ovaj festival je prije dvije godine obilježila tragedija kada je oko 1.000 hodočasnika poginulo u metežu nakon što se raširila vijest da je napadač samoubica među njima - što je najveći pojedinačni gubitak života otkako je pokrenuta američka invazija u martu 2003.

I pored toga, žene odjevene u crno i muškarci svih dobi šetali su satima, neki čak i danima, iz svetih gradova južno od Bagdada i nemirne pokrajine Dijala na sjeveru kako bi se domogli džamije s dvije zlatne kuople i četiri minareta po nemilosrdnom ljetnom suncu.

"Došao sam ovdje da dobijem blagoslov od mučeničkog imama i da usprkosim terorizmu vehabija. Ne bojimo se nikoga sem Boga. Naša je vjera snažnija uprkos njihovim zočinačkim napadima", izjavio je Hussein Mizaal, 21-godišnji student iz jugoistočnog Bagdada, misleći na vehabijsku sektu iz Saudijske Arabije koja propovijeda strogo tumačenje islama.

Ta ceremonija nije najznačajnjija u šiitskoj vjeri, ali je dobila na značaju u Iraku jer je bila zabranjena pod režimom Saddama Husseina kojim su dominirali sunmiti.

Imam Moussa ibn Jaafar al-Kadhim, koji je umro u 799. godini, sedmi je od 12 ključnih šiitskih svetaca, poznat po svojoj sposobnosti da obuzda bijes. Džamija je izgrađena oko mjesta za koje se vjeruje da su na njemu grobovi al-Kadhima i njegovog unuka.

Masa je mahala zelenim muslimanskim i standardnim iračkim zastavama dok se okupljala oko džamije u kvartu Kazamija. Zeleni kovčezi koji simboliziraju imama nošeni su iznad glava dok su hodočasnici došli do džamije kako bi dotakli njene zidove.

Šatori pokriveni obojenim svjetlima i cvijećem pružali su hlad i vodu, dok su trgovci nudili hodočasnicima sendviče s jajima, supu, jogurt i čaj. Brojni hodočasnici došli su rano ujutro i spavali su na ulici ili u šatorima namijenjenim za žene.

Posredstvom zvučnika je puštana vjerska muzika širom grada od šest miliona ljudi.