Ukupno 80 godina zatvora
29

Osuđeni jer su vjersku povorku primorali da oda počast sicilijanskom mafijaškom šefu: Bog nije na strani mafijaša

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sud na Siciliji je osudio 39 osoba na ukupno 80 godina zatvora zbog toga što su vjersku povorku na Veliki petak preusmjerili do kuće mafijaške porodice i zbog odavanja počasti osuđenom mafijaškom šefu.

Ljudi u povorci su kroz sicilijanski gradić San Michele Di Ganzaria na Uskrs 2016. nosili Isusovu statuu, a potom ih je zaustavila grupa osoba i primorala ih je da dođu ispred kuće mafijaša Francesca La Rocca. Ovaj mafijaš je u to vrijeme služio kaznu doživotnog zatvora.

Njegova supruga je izašla iz kuće kako bi pozdravila povorku. Gradonačelnik spomenutog gradića i svećenik odbijali su da povorka ide ispred kuće mafijaške porodice te su osudili to što je povorka bila primorana na to.

"Nikada ne biste trebali prizivati Boga ili njegovo ime, koji svakako nije na strani mafijaša - nasilnih i nemilosrdnih ljudi", ranije je izjavio nadbiskup Katanije Luigi Renna.

Grupa je osuđena za remećenje vjerskog događaja te za poticanje na zločin. Oni koji su rukovodili grupom osuđeni su na po tri godine zatvora, dok su ostali osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od pola godine, devet mjeseci i dvije godine.

Kako piše list Guardian, ovo nije prvi put da se jedna vjerska povorka zaustavi ispred kuće mafijaškog šefa. Religija je uvijek bila u središtu organizovanog kriminala u Italiji. Mnogi mafijaši sebe smatraju religioznim osobama. Religijske statue se često prave kako bi se odala počast mafijaškim šefovima, uprkos nastojanjima vlasti za zaustave tu praksu.

Papa Franjo je na početku svoje papinske službe ovu praksu nazvao "devijantnom duhovnošću". Papinska međunarodna marijanska akademija je prije dvije godine osnovala odjel kako bi se "Marija oslobodila od mafije i kriminalne moći".