Svijet
0

Šest Palestinaca ranjeno u izraelskim zračnim udarima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pet sigurnosnih oficira Hamasa i jedan dječak ranjeni su u subotu u izraelskim zračnim napadima koji su uslijedili nakon što je više od 50 mina ispaljenih iz pojasa Gaze palo ujutru na jug Izraela, lakše povrijedivši dvoje ljudi.

Većina mina je pala na otvoreno polje, a palestinski novinski izvori izvjestili su da su poslije toga izraelske tenkovske granate pogodile pojas Gaze u odgovoru na palestinsku baražnu vatru. Isti izvori navode da su pogođene mete na jugu i u centralnom dijelu te palestinske teritorije i da povrijeđenih nije bilo.

Hamas koji vlada Gazom preuzeo je odgovornost za 10 mina što se smatra neubičajenim poslije dugog perioda u kome su samo manje grupe ekstremista napadale Izrael.

"Ciljanje neprijateljskih punktova je odgovor na nastavak cionističkih napada, zračnih udara i tenkovskog granatiranja pojasa Gaze", saopćilo je vojno krilo Hamasa.

Izraelska vojska je istakla da Izrael smatra Hamas jedinim odgovornim za napade. Stanovnici Gaze rekli su da su čuli konstatno granatiranje kraj granice s Izraelom i vojni portparol je potvrdio da su tenkovi pomagali tokom zračnih udara.

Stanovnicima južnog Izraela poručeno je da ostanu u skloništima, a turistima je savjetovano da napuste granično područje dok specijalne jedinice policije uklanjaju mine koje nisu eksplodirale.

U odgovoru na baražnu vatru, šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman zatražio je od izraelskog izaslanika u UN-u da podnose zvaničnu žalbu.