Pojas Gaze
0

Najmanje šest Palestinaca ubijeno u zračnim udarima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim udarima u pojasu Gaze, među njima i dvije žene, saopćili su ljekari u petak.

Izraelski udari uslijedili su nekoliko sati nakon što je islamistička grupa Hamas saopćila da je postigla sporazum s ostalim militantnim grupama iz Gaze da prekinu otvarati vatru po Izraelu.

U četvrtak su dvije osobe ranjene kada je pripadnik vojnog krila Hamasa antitenkovskom granatom pogodio izraelski školski autobus.

Današnjim pogibijama je broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od četvrtka porastao na 10, u najgorem nasilju od 2009. godine.

U četvrtak navečer su se predstavnici Hamasa, koji vlada pojasom Gaz, sastali s predstavnicima ostalih militantnih grupa i dogovorili su se da uvedu primirje ukoliko Izrael prestane s napadima.

Izgleda da, ipak, nijedna od strana nije dugo poštovala prekid vatre, javlja dopisnik BBC-a iz grada Gaze.

Izraelska artiljerijska vatra čula se širom pojasa Gaze tokom većeg dijela dana, a najmanje šest raketa je ispaljeno na Izrael, pogađajući područje sjeverno od pojasa Gaze, javlja dopisnik BBC-a.

Ostalo je nejasno da li novo nasilje nagovještava prekid primirja ili je rakete ispalila odmetnuta palestinska grupa koja se nije obavezala na prekid vatre.

Izrael tvrdi da odgovara na napad na školski autobus u četvrtak u blizini kibuca Nahal Oz. Šesnaestogodišnjii dječak dobio je povrede po glavi i prebačen je u bolnicu na operaciju.

Militanti iz brigada al-Qassam, vojnog krila Hamasa, pogodili su autobus antitenkovskom granatom. Oni su saopćili da je to odgovor na ubistvo Hamasovih čelnika prošle sedmice.

Napad na autobus osudile su SAD, koje su saopćile da su posebno zabrinute izvještajima da su militanti iz Gaze koristili napredno antitenkovsko oružje u napadu na civile.

Najmanje 10 Palestinaca ubijeno je od četvrtka, a više od 40 je ranjeno u izraelskim napadima.