Pojas Gaze
0

Komandir Hamasa poginuo u izraelskom vazdušnom udaru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Komandir Hamasa i dva njegova pomoćnika ubijena su u subotu u izraelskom vazdušnom udaru na jedno vozilo u pojasu Gaze, saopćili su palestinski izvori.

Portparol izraelske armije je potvrdio da su napadnuta tri zvaničnika Hamasa, kao i tuneli za krijumčarenje oružja i kamion koji je nosio oružje nakon baražne raketne vatre uperene na jug Izraela prošle noći, prenijeli su izraelski mediji.

Islamistički Hamas koji vlada pojasom Gaze je precizirao da je poginuo 29- godišnji Tajser Abu Snima.

Izraelska armija napala je takođe nekoliko ciljeva vojnog krila Hamasa u području Džabalije. Palestinski izvori su saopćili da je poslije današnjeg napada broj Palestinaca poginulih u izraelskoj odmazdi za raketni napad na izraelski autobus u četvrtak poginulo 17 Palestinaca.

U eksploziji protivtenkovske rakete u autobusu kritične povrede zadobio je jedan tinejdžer, a vozač je takođe ranjen.

Izraelski mediji navode da je među palestinskim žrtvama 10 ekstremista, jedan policajac Hamasa i šestoro civla. To je najveći broj žrtava poslije tronedjeljne ofanzive Izraela na ciljeve Hamasa okončane prije nešto više od dvije godine.

Rakete su u petak ispaljene u pravcu lučkog grada Aškelona, ali je nedavno razmješteni antiraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola uspješno presreo tri.

Hamas je u četvrtak navečer proglasio unilateralni prekid vatre, ali su se sukobi su nastavili. Hamas se do nedavno uzdržavao od ispaljivanja raketa ali su to povremeno činile manje palestinske frakcije.

Hamasovci su preuzeli odgovornost za napad na školski autobus, istakavši da je to osveta za pogibiju tri člana njihove organizacije.

U izraelskoj ofanzivi započetoj krajem decembra 2008. poginulo je oko 1.400 Palestinaca, među njima puno civila i 13 Izraelaca, uključujući 10 vojnika.

SAD i EU izrazile su zabrinutost zbog ponovo rastuće napetosti i pozvale obje strane da se uzdrže i okončaju najnoviju rundu sukoba.