Svijet
0

Više od 50 mina iz Gaze palo u Izrael

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 50 mina ispaljenih iz pojasa Gaze palo je je u subotu ujutro na jug Izraela, lakše povrijedivši dvoje ljudi, javili su izraelski mediji.

Većina mina je pala na otvoreno polje, a palestinski novinski izvori izvjestili su da su nakon toga izraelske tenkovske granate pogodile pojas Gaze u odgovoru na palestinsku baražnu vatru. Isti izvori navode da su pogođene mete na jugu i u centralnom dijelu te palestinske teritorije i da nije bilo povrijeđenih.

Stanovnicima južnog Izraela rečeno je da ostanu u skloništima, a turistima je savjetovano da napuste granično područje dok specijalne jedinice policije uklanjaju mine koje nisu eksplodirale.

U odgovoru na baražnu vatru, šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman zatražio je od izraelskog izaslanika u UN-u da podnose zvaničnu žalbu.

"Ofanziva ovog jutra, koja se dogodila dok Palestinska uprava i Hamas razgovaraju o ponovnom ujedinjenju, pokazuje da će međunarodna podrška za palestinsku državu koju Palestinci pokušavaju da zadobiju zapravo biti podrška stvaranju palestinske terorističke države", napisao je Lieberman u poruci UN-u.

On je ocijenio da će "prvi i najvažniji cilj buduće palestinske države biti uništenje Izraela".

Ta zemlja se našla na udaru minobacačke vatre nakon nedavne najave palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, vođe Fataha, da će posjetiti pojas Gaze kojim od sredine 2007. godine vlada Hamas.

Izraelsko palestinski pregovori o miru su u zastoju još od kraja septembra, nakon što je Izrael odbio da produži moratorij na izgradnju kuća za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.