Svijet
1

Serija zločina iz mržnje u New Yorku nakon Trumpove pobjede: Policajka napadnuta jer je muslimanka

Klix.ba
Otkako je Donald Trump izabran za novog predsjednika, SAD bilježe porast broja zločina iz mržnje usmjerene na muslimane. Ugledne novine New York Times izvijestile su kako je tokom ove sedmice napadnuta policajka koja nosi hidžab i njen maloljetni sin.

Policajka Ami Elsokary napadnuta je u Brooklynu kada joj je prišao muškarac i počeo vrištati na nju i njenog sina govoreći "Vrati se u svoju zemlju" te je gurnuo njenog dječaka. Riječ je o službenici koja je 2014. godine primila medalju jer je spasila bebu iz požara.

Muškarac joj je rekao "IDIL će vam prerezati grlo, vratite se tamo odakle ste došli". Optužen je za zločin iz mržnje.

Meta napada su i džamije u Providenceu i Waylandu koje su primile uznemirujuća pisma u kojim piše: "Trump će uraditi muslimanima ono što je Hitler Jevrejima". Isto pismo poslano je u još nekoliko džamija prošlog mjeseca.

Uniformirana službenica MTA koja nosi hidžab napadnuta je na stanici na Manhattanu. Muškarac ju je srušio na pod i nazvao teroristkinjom. Zadobila je povrede noge.

Prošlog četvrtka napadnuta je žena u metrou. Tri muškarca su je opkolila, počela vrištati na nju, nazvali su je teroristkinjom i pokušali joj skinuti maramu.

"Niko mi nije pokušao pomoći. Samo su okrenuli glavu na drugu stranu", kazala je nakon napada.

Od Trumpove pobjede zabilježeno je i učestalo isticanje simbola svastike u školama te na zgradama. Uz svaki je stajalo Trumpovo ime.