SAD
0

Senatori zaprijetili valutnim zakonom pred posjetu kineskog predsjednika

FENA
Hu Jintao
Hu Jintao
Grupa američkih senatora upozorila je danas, pred posjetu predsjednika Kine Hu Jintaoa Washingtonu, da je došlo vrijeme za akciju američkog Kongresa povodom kineske politike, vezane za kurs juana.

Demokratski senator Charles Schumer je izjavio da kursna praksa Pekinga pruža kineskim kompanijama nepravičnu prednost u trgovini i da djeluje poput "čizme na grlu" kad je u pitanju oporavak američke ekonomije, prenio je Reuters.

Hu u utorak stiže u državnu posjetu Washingtonu, gdje će se sastati s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, a očekuje se da će se također sresti s članovima Kongresa. Schumer i mnogi drugi parlamentarci se već godinu dana žale na kinesku kursnu politiku, tvrdeći da potcijenjeni juan ugrožava proizvođače u SAD-u i povećava deficit u trgovanju s Kinom.

Komentirajući američke argumente za povećanje vrijednosti juana, predsjednik Kine Hu Jintao je izjavio da šira saradnja sa SAD-om na polju ekonomije i sigurnosti mora da obuhvati međusobno priznanje suverenih prava.

Hu je istakao da Kina i SAD treba da se odreknu "hladnoratovskog mentaliteta" i da su trgovina, energetika i borba protiv terorizma polja na kojima treba unaprijediti saradnju.

"Treba da poštujemo suverenitet, teritorijalni integritet i razvojne interese jedni drugih", rekao je kineski predsjednik. Kao odgovor na izjavu američkog ministra finansija Timothyja Geithnera od 12. januara da će rast cijena u Kini rezultirati "neophodnim" promjenama kursa juana, on je naveo da inflacija ne može biti glavni faktor u određivanju koliko će juan jačati.