|

"SAD želi dobre odnose s Kinom"

"SAD želi dobre odnose s Kinom"
0
F
FENA
19.1.2011. u 16:54
0
komentara
0

dijeljenja
"SAD želi dobre odnose s Kinom" Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je izjavila da administracija predsjednika Baracka Obame želi pronaći što je moguće više zajedničkih interesa u suradnji s Kinom, a američko-kineske odnose nazvala je ključem svjetske stabilnosti u 21. stoljeću.
Clinton je u razgovoru za NBC, povodom posjete SAD-u kineskog predsjednika Hua Jintaoa, rekla da SAD "želi istražiti sve mogućnosti suradnje u kojima će obje strane biti pobjednice". "Naš odnos će u velikoj mjeri odrediti mir, stabilnost i blagostanje u svijetu u 21. stoljeću", rekla je Clinton.

Kineski predsjednik Hu stigao je u utorak navečer u dvodnevnu državnu posjetu SAD-u. Kineskom predsjedniku u Washingtonu će biti ukazane najveće državničke počasti uključujući i državnu večeru u Bijeloj kući u srijedu, za razliku od 2006. kada je s predsjednikom Georgeom W. Bushem imao samo radni ručak.

Predsjednik Hu bi u srijedu također trebalo da ima radni ručak u State Departmentu, čiji je domaćin potpredsjednik SAD-a Joe Biden, zajedničku konferenciju za tisak s Obamom, zajedničko pojavljivanje na susretu američkih i kineskih poslovnih čelnika te susret s republikanskim i demokratskim čelnicima Kongresa.

Huova posjeta SAD-u događa se u vrijeme napetosti između dvije vodeće svjetske sile oko gospodarskih, trgovinskih i sigurnosnih pitanja. Kina je svjetska sila u nastajanju, s bruto nacionalnim proizvodom koji je trećina od američkih 14,6 tisuća milijardi dolara, ali bi po prognozama ekonomista do 2025. mogao premašiti američki BDP.

Kina je treći najveći trgovinski partner SAD-a, nakon Kanade i Meksika, no odnose obilježava neravnoteža s 334 milijarde dolara američkog uvoza u 2010. i samo 82 milijarde dolara američkog izvoza u Kinu, što će biti jedna od tema bilateralnih razgovora.

Također su najavljeni razgovori o problemu potcijenjenosti kineske valute juana i otvaranju kineskog tržišta za američke proizvode, prenijela je Hina. Kina je također i najveći američki vjerovnik, koji posjeduje oko 896 milijardi dolara obveznica ministarstva financija SAD-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.