|

Većina Kineza smatra da su pogoršani odnosi sa SAD-om

Većina Kineza smatra da su pogoršani odnosi sa SAD-om
0
F
FENA
17.1.2011. u 15:26
0
komentara
0

dijeljenja
Većina Kineza smatra da su pogoršani odnosi sa SAD-om Foto: AP
Više od polovice Kineza vjeruje da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama pogoršani protekle godine, a znatna većina krivi za to Washington, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.
Više od 53 posto ispitanika smatra da su odnosi sa SAD-om pogoršani prošle godine, navodi se u ispitivanju koje je proveo kineski list na engleskom China Daily i Horizon Research Consultancy Group. Čak više od 80 posto ispitanika krivi Washington za pogoršanje odnosa, prenosi Associated Press.

Rezultati istraživanja su objavljeni dan pred posjetu kineskog predsjednika Hua Jintaoa SAD-u, kojoj je cilj unapređenje odnosa i uspostavu poljuljanog povjerenja nakon burne godine u kojoj su između dvije zemlje pale optužbe za kršenje ljudskih prava u Kini, američko naoružavanje Tajvana i nastavljanje pružanja podrške tibetanskom duhovnom lideru Dalaj-lami.

I pored negativnog viđenja Washingtona, skoro 49 posto ispitanika ima povoljan odnos prema SAD-u, u usporedbi sa 69 posto koji pozitivno vide Njemačku i samo 29 posto koji tako misle o Japanu.

Napetost na Korejskom poluotoku na vrhu je popisa zabrinutosti za uspješan ishod posjete predsjednika Hua, a slijedi pitanje naoružavanja Tajvana i trgovinskih odnosa.

Bez obzira na njihova politička razilaženja, ekonomski odnosi između Pekinga i Washingtona postali su sve važniji. Amerika je jedno od najvećih kineskih tržišta, s 380 milijardi dolara razmjene koja je najvećim dijelom u kinesku korist. Kina je također najveći strani posjednik američkih državnih obveznica.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.