Svijet
0

Većina Kineza smatra da su pogoršani odnosi sa SAD-om

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od polovice Kineza vjeruje da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama pogoršani protekle godine, a znatna većina krivi za to Washington, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Više od 53 posto ispitanika smatra da su odnosi sa SAD-om pogoršani prošle godine, navodi se u ispitivanju koje je proveo kineski list na engleskom China Daily i Horizon Research Consultancy Group. Čak više od 80 posto ispitanika krivi Washington za pogoršanje odnosa, prenosi Associated Press.

Rezultati istraživanja su objavljeni dan pred posjetu kineskog predsjednika Hua Jintaoa SAD-u, kojoj je cilj unapređenje odnosa i uspostavu poljuljanog povjerenja nakon burne godine u kojoj su između dvije zemlje pale optužbe za kršenje ljudskih prava u Kini, američko naoružavanje Tajvana i nastavljanje pružanja podrške tibetanskom duhovnom lideru Dalaj-lami.

I pored negativnog viđenja Washingtona, skoro 49 posto ispitanika ima povoljan odnos prema SAD-u, u usporedbi sa 69 posto koji pozitivno vide Njemačku i samo 29 posto koji tako misle o Japanu.

Napetost na Korejskom poluotoku na vrhu je popisa zabrinutosti za uspješan ishod posjete predsjednika Hua, a slijedi pitanje naoružavanja Tajvana i trgovinskih odnosa.

Bez obzira na njihova politička razilaženja, ekonomski odnosi između Pekinga i Washingtona postali su sve važniji. Amerika je jedno od najvećih kineskih tržišta, s 380 milijardi dolara razmjene koja je najvećim dijelom u kinesku korist. Kina je također najveći strani posjednik američkih državnih obveznica.