Nakon 13 godina
0

Kineski predsjednik u državnoj posjeti SAD-u

Sarajevo-x.com
Hu Jintao i Barack Obama (Foto: AP)
Hu Jintao i Barack Obama (Foto: AP)
Nakon punih 13 godina kineski i američki predsjednik i zvanično će se sastati. Hu Jintao danas započinje četverodnevnu posjetu SAD-u, a dvojica predsjednika sastanke će početi radnom večerom.

Barack Obama i Hu Jintao razgovarat će o svjetskoj ekonomskoj situaciji, sigurnosnim pitanjima kao što su nuklearni programi Sjeverne Koreje i Irana, te o pitanjima koja se tiču političkih reformi i ljudskih prava.

Kako pišu američki mediji, nakon radne večere u Bijeloj kući Hu u srijedu će se iz Washingtona zaputiti u Chicago gdje će provesti dva dana.

Inače, u ponedjeljak je grupa američkih senatora upozorila da je došlo vrijeme za akciju američkog Kongresa povodom kineske politike vezane za kurs juana.

Naime, oni su istakli da se Peking mora "kazniti" zbog manipuliranja svojom valutom. Senatori tvrde da su zbog potcijenjenog juana kineski proizvodi u SAD-u jeftiniji, dok se neprestano podiže cijena američkih proizvoda u Kini.

Kako tvrde, juan ugrožava proizvođače u SAD-u i povećava deficit u trgovanju s Kinom.

"Kako bismo ostvarili američki san i stvorili više radnih mjesta, posebno u sketoru proizvodnje, ne postoji drugi način do da se suočimo sa kineskom manipulacijom u vezi valute", kazao je senator Charles Schumer, prenosi BBC.

No, kineski predsjednik tvrdi da juan nije potcijenjen, te je istakao kako je upitna i uloga američkog dolara kao svjetske rezervne valute.

Hu Jintao je također kazao da šira saradnja sa SAD-om na polju ekonomije i sigurnosti mora da obuhvati međusobno priznanje suverenih prava.

Inače, članovi Kongresa i aktivisti u borbi za ljudska prava najavili su proteste tokom posjete kineskog predsjednika SAD-u.