Ništa od opoziva
14

Senatori odlučili: Trump nije kriv ni po jednoj tački optužnice, ostaje predsjednik SAD-a

SRNA
Američki Senat (Foto: EPA-EFE)
Američki Senat (Foto: EPA-EFE)
Završeno je historijsko suđenje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Senat je odlučio da Trump nije kriv ni po jednoj od dvije tačke optužnice.

Trideset i četiri američka senatora glasala su da nije kriv za zloupotrebu položaja, kako je navedeno u članu optužbe Predstavničkog doma za njegov opoziv. To je dovoljno da bude oslobođen optužbi.

Bilo je potrebno 67 glasova u stočlanom Senatu da bi Trump bio proglašen krivim prema optužbama i opozvan sa funkcije predsjednika. To se ipak nije desilo

U Senatu su potom glasali i o drugoj optužbi da je Trump ometao istragu Kongresa, zadržavajući pomoć SAD namijenjenu Ukrajini. I po toj tački je oslobođen sa 53 glasa da nije kriv, a 47 da je kriv.

Podsjetimo, Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je prošle godine dva člana optužbe za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa.

Postupak je pokrenut nakon istrage protiv Trumpa zbog izvještaja o tome da je 25. jula izvršio pritisak na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži slučaj potencijalne korupcije u Ukrajini u koji su, navodno, uključeni bivši potpredsjednik SAD Joseph Biden i njegov sin.

Uprkos tome što je u posljednji tren republikanac Mitt Romney najavio kako će glasati za opoziv, većina političkih komentatora smatrala je kako je malo vjerovatno da će se Senat odlučiti za Trumpov opoziv. Za to su bile potrebne dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, a 52 republikanca koji imaju većinu stoje iza Trumpa.