SAD
0

Senat usvojio Zakon o reformi finansijskog sistema

FENA
Američki Senat usvojio je Zakon o sveobuhvatnoj reformi finansijskog sistema Sjedinjenih Američkih Država, kojim se određuje nova uloga pojedinih državnih agencija i značajno šire ovlaštenja centralne banke.

Zakon, čiji je cilj da spriječi ponavljanje krize iz 2008. godine, usvojen je u četvrtak sa 59 glasova, dok je 39 senatora bilo protiv. U Senatu demokratu imaju 59, a republikanci 41 senatora. Tokom glasanja nekoliko republikanaca pridružilo se demokratima.

Taj zakon, koji predstavlja najveću reformu finansijske regulative još od tridesetih godina 20. stoljeća, u Predstavničkom domu Kongresa usvojen je u decembru prošle godine, pa sada administraciji predsjednika Baracka Obame predstoji usklađivanje dviju verzija, za šta će, kako se procjenjuje, biti potrebno nekoliko sedmica.

Glasanje u četvrtak se smatra značajnom političkom pobjedom Baracka Obame, koji će, kako se planira, svoj potpis na taj zakon staviti do 4. jula, američkog nacionalnog praznika.

Zakon predviđa mehanizme za likvidaciju velikih finansijskih kompanija koje se nađu u problemima, kako bi se izbjeglo da za sobom povuku cijelu privredu.

Zakonom se također određuje formiranje savjeta koji bi otkrivao prijetnje po finansijski sistem, kao i agencije za zaštitu potrošača, koja bi nadgledala poslove između stanovništva i finansijskih institucija.

Republikanci su u aprilu pokušavali da ometu pokretanje rasprave u Senatu o ovom zakonu, a zatim da što je više moguće oduže kako bi odgodili njegovo usvajanje.

Ankete su pokazale da oko dvije trećine Amerikanaca podržava striktnije reguliranje poslovanja banaka i drugih finansijskih institucija.