Svijet
0

Američki kongres dao završno odobrenje za reformu zdravstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je dao završno odobrenje za reformu sistema zdravstva, nakon što je Senat tokom dana vratio na ponovno glasanje paket amandmana na zakon, čime je dovršen zakonski okvir za najvažniju reformu u unutarnjem političkom programu administracije Baracka Obame.

Predstavnički dom prihvatio je s 220 glasova za i 207 protiv paket amandmana koji će stupiti na snagu kada ih potpiše predsjednik Barack Obama. Opozicijski republikanci, koji u domu imaju 178 zastupnika, nisu dali nijedan glas za paket amandmana.

Osnovni zakon o reformi zdravstva, izglasan u Predstavničkom domu prošle nedjelje, bio je senatska verzija zakona, pa je odmah prihvaćen i paket amandmana kako bi se zadovoljili neki demokratski kongresmeni i osigurao dovoljan broj glasova.

U Senatu je ta zakonska mjera izglasana s 56 glasova za i 43 protiv, ali su republikanci u njoj pronašli dvije proceduralno neodgovarajuće odredbe, koje su uklonjene, no paket je zbog izmjena morao na ponovno glasanje u Predstavnički dom.

Republikanci su u cjelodnevnoj raspravi podnijeli 29 amandmana, u nastojanju da opstruiraju izglasavanje zakonske mjere, ali su demokrati sve odbili.

"To nisu pokušaji da se poboljša zakon. To su pokušaji da se uništi zakon", rekao je čelnik senatske većine Harry Reid.

Dok se u Kongresu privodila kraju ogorčena bitka oko reforme zdravstva, republikanci su najavili da će na kongresne izbore u novembru izaći s obećanjem opoziva reforme.

"Samo izvolite", poručio im je Obama sa skupa u Iowi, održanog u okviru kampanje promicanja reforme među građanima - stranački, ideološki i imovinski duboko podijeljenima u pogledima na promjene u zdravstvu.

Dok su se zastupnici u Kongresu hrvali zakonodavnim detaljima, nezadovoljstvo protivnika promjena u sistemu zdravstva pretvorilo se u prijetnje nasiljem prema desetak demokratskih kongresmena čija je podrška bila ključna za donošenje zakona.

FBI istražuje najmanje četiri incidenta u kojima su cigle bačene kroz prozore demokratskih ureda u državama New York, Arizona i Kansas. Najmanje 10 članova Kongresa izvijestilo je da je primilo prijeteće e-mailove, telefonske pozive i faksove.

Zastupnik Bart Stupak, čelnik skupine konzervativnih demokrata koji se protive pobačaju, objavio je dio prijetećih poruka koje je primio.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da takve postupke "treba odbaciti", te da takvom ponašanju nema mjesta u građanskoj raspravi u SAD-u.

Čelnik republikanske manjine u domu John Boehner u saopćenju je istakao da su mnogi Amerikanci ljuti zbog donošenja zakona, ali da su "nasilje i prijetnje neprihvatljivi".